Kantoliina FAQ
- kysymyksiä ja vastauksia kantoliinailusta

Liinan hankkimisesta, opinko liinailemaan Liinojen eroista
Liinojen pituuksista Kantamisesta, sidonnoista ja asennoista
Kantajan selkäongelmista ja vauvan painosta Sitä ja tätä
   
kantoliinan hankkimisesta, opinko liinailemaan
Tuntuu että meillä olisi kantoliinalle käyttöä...
Liinailussa on kätevää se että voi samalla tehdä muita juttuja, ja lapsi on mukana, muttei keskipisteenä. Omasta mielestäni kantoliinasta on erittäin paljon apua nimenomaan tavallisessa arjessa, itse laitan kaiken ruoan poika (6 kk) liinassa ja imurointi on hänen suosikkijuttujaan :). Shoppailu sujuu myös kivasti poika liinassa ja odotan kovasti kevättä, jolloin ulos voi lähteä pukematta koko vaatevarastoa, koiran ulkoiluttamilenkeille metsään. Meillä kilpaillaan liinapaikasta, 2 3/4-vuotias nimittäin viihtyy siinä myös! Molempien kantaminenkin sujuu tarvittaessa, isompi ERGOlla selkään ja pienmpi Huggiksella eteen.
Minkälainen kantoliina kannattaisi hankkia, jos haluaa pärjätä yhdellä ainoalla liinalla?
Jos valitsisin yhden ainoan liinan ottaisin ehdottomasti oikein pitkän solmittavan liinan, esim. kudotun Amazonas Antiguan tai Storchenwiegen/Haikarankehdon tai trikoisen Hug-a-bubin tai The Baby Bundlerin. Käytän itse joka päivä pisintä liinaani. Toiseksi eniten käytän 3,6-metristä liinaa. 
Toimiiko kantoliina paremmin sisä- vai ulkokäytössä?
Molemmissa mielestäni yhtä hyvin. Ulkona voi kulkea mihin vaan, ei pelkästään päällystetyillä teillä kuten vaunujen/rattaiden kanssa. Liikuntaa voi harrastaa lapsi mukana, esim. tanssia, jumppaa tai sauvakävelyä. Kauppareissukäytössäkin liinat ovat hyvin käyttökelpoisia. Helppoa ulkoliinailu-sesonkia voi pidentää kantoponchon tai -takin avulla. Sisällä imurointi ja muut kotityöt sujuvat kivasti vauva liinassa, tai esim. lautapelien pelaaminen isosisarusten seurana.
Eli riittäisikö rengasliina sisäkäyttöön ja mihin asti?
Mielestäni tuo on makukysymys. Poikani ei ensimmäisten kuukausien jälkeen viihtynyt rengasliinoissa tai kantopusseissa kovinkaan hyvin, hänen isosiskonsa taas viihtyi kolmevuotiaanakin vielä hyvin lonkka-asennossa, mikä ei kuitenkaan ole asentona kantajalle pitkäaikaisessa kantamisessa ergonominen, jos kannettavana on isompi lapsi. Molempia lapsia kannan mieluiten solmittavassa liinassa. Useimmilla kantoliinailijoilla on sekä solmittava pitkä liina, rengasliina/pouch tai lyhyt solmittava liina.
Mahdolliset riskit esim. väärinkäytön vuoksi?
On olennaista sitoa liina niin että vauva on pystyasennossa kannettuna sammakkoasennossa, siis liinan kangas vedetään polvitaipeesta toiseen (jalkojen roikkuminen on luustolle haitallista, vrt. esim. Baby Björn rintareppu, jota tunnettu saksalainen kuluttajalehti Ökotest ei mm. tämän puutteen vuoksi voinut suositella). On myös tärkeätä solmia liina niin että kantajan reidet eivät työnnä lapsen jalkoja taaksepäin. Kunhan noista kahdesta huolehtii, niin liinaa voi käyttää niin paljon kuin kantaja ja lapsi haluaa.
Pelottaa se, että opinko sitomaan tai oppiiko vauva viihtymään liinassa?
Minua ei ole kukaan opettanut ja taidan kymmeniä sidontoja. Useimmiten käytän kuitenkin jotakin kolmesta suosikkisidonnastani. Näin tekevät ystävänikin. Sidontojen vaikeutta ei tarvitse pelätä. "Jos osaat tehdä solmun, osaat myös sitoa kantoliinan", Karla Loppi kirjoittaa. Vauvoilla on erilaisia kausia, välillä viihtyvät liinassa erinomaisesti, välillä huonommin. Olen kuitenkin huomannut että sellaista päivää ei ole, ettei liikkuvan äidin liinakyydissä viihtyisi. Meillä kilpaillaan liinapaikasta, kun sopivia kannettavia on kaksi.
Vauva on tosi helppo ja tyytyväinen lapsi, kasvaa varmaan ihan hyvin ilmankin liinaa.
Varmasti, mielestäni liina ei ole mikään itseistarkoitus. Helpottaa tosin äidin arkea monin tavoin ja liinavauvat ovat tieteellistenkin tutkimusten mukaan tyytyväisempiä ja itkevät vähemmän.
Osaatko sanoa, miksi ihmiset ovat luopuneet liinan käytöstä sitä kokeiltuaan?

Arvaan:

  •  eivät ole kertaakaan kunnolla kokeilleet 
  •  vauva huutaa liinassa kehtoasennossa, koska luulee saavansa ruokaa kun ruoka on lähellä - tähän auttaa liikkuminen, imettäminen liinassa, isän kyyti, tottuminen... 
  •  puutteellinen opastus 
  •  puutteelliset ohjeet 
  •  eivät tunne Kantoliinakanavaa, aktiivista sähköpostilistaa kantamisesta  
  •  itselle ja vauvalle sopivaa sidontaa ei ole löytynyt (ohjeet yleensä 4-6 sidonnalle) vaikka sidontoja on paljon enemmän
  • lapset ovat kasvaneet liian isoksi/painavaksi :)
Minua houkuttaisi kokeilla solmittavaa liinaa tai rengasliinaa edes kerta ennen tilaamista...
Liinailu vaatii hieman totuttelua, sekä kantajalta että vauvalta, joten suosittelisin vähän pitempää "harjoitteluaikaa". Joillakin paikkakunnilla toimii imetystukiryhmiä, sieltä löytyy useimmiten toisia liinailijoita. Ehkä voit lainata jonkun kakkosliinaa tai vaihtoehtoisesti vuokrata koekäyttöön jälleenmyyjältä?

kantoliinojen eroista
Onko erimerkkisillä rengasliinoilla mitään eroa?
On. Liinan pituus, leveys, toppaukset, avoin tai "yhteen niputettu pää", kankaan molemmat puolet samanlaisia (ei lainkaan nurjaa puolta)/erilaisia, renkaiden koko ja kangaslaatu, sekä hinta tietysti. Monet näistä ovat makukysymyksiä. Pidän itse eniten sellaisesta liinasta jossa on avoin pää, sillä reunojen erillinen kiristäminen on täten helpompaa. Lapsi on helpompi asettaa leveämpään liinaan ja pysyy siinä paremmin. Liina näyttää mielestäni nätimmältä, jos kankaassa ei ole nurjaa puolta. Kevyet toppaukset ja isot renkaat ovat minun mieleeni. Mitä kevyemmät toppaukset, sitä parempi istuvuus. Lue lisää erilaisista kantoliinoista.
Mitä eroa on rengasliinalla ja lyhyellä solmittavalla liinalla?
Rengasliinoissa on kahdet renkaat ja ne ovat useimmiten lakanakankaantyyppistä puuvillakangasta. Lyhyet solmittavat liinat ovat useimmiten taas käsin kudottuja tai vinojoustaviksi kudottuja, esim. Stochenwiege/Haikarankehto. Molemmat soveltuvat yhtä hyvin kantamiseen tavallisimmissa yliolanliina-asennoissa (kts. Sidontagalleria).
liinojen pituuksista
Tuo koko 4,6 m sopiiko minulle koska ainakin tällä hetkellä käytän vaatekokoa 42? Ja meneekö kaikkiin sidontoihin?
Koko 5,2 m saattaisi olla parempi. Se on tosin aloittelijalle pala purtavaksi, mutta kun selviää ensi säikähdyksestä niin alkaa sujua :). 4,6 metrinen riittää sinulle useimpiin sidontoihin, mutta jos haluat käyttää erilaisia KietaisuX-sidontoja, TuplaX-sidontaa tai Buddha-sidontaa (kts. Sidontagalleria) niin 5,2 metrinen on sinulle parempi.
Olisiko 4,6 m liina riittävän pitkä, olemme mieheni kanssa molemmat yli 180-senttisiä? Vaikuttaako kantajan pituus?
Vaikuttaa. Suosittelisin teille 5,2-metristä liinaa, jos haluatte käyttää kaikkia mahdollisia sidontoja, myös erilaisia KietaisuX-sidontoja. Lyhyemmälläkin liinalla toki pärjäätte, 4,6-metrinen riittää hyvin teille tavalliseen ristisidontaan. Olen itse 162 cm/vaatekoko 36/38 ja 4,6-metrinen liina riittää kietaisuX-sidontaan, mutta kangasta ei jää paljon yli. Käytän mieluummin itsekin tuota pitempää liinaa.
Mikä olisi minulle sopivin koko, olen 175 cm ja kooltani 42? Mieheni 185 ja normaalikokoinen.
5,2-metrinen, jos haluat että liina riittää kaikkiin mahdollisiin sidontoihin (myös esim. KietaisuX-sidonnan variaatioihin).
Yllättäen huomaan kuitenkin käyttäväni eniten yliolansidontoja, ja liinaa jää hirveästi yli. Olenkin miettinyt "kakkosliinan" hankkimista, mutta mikä mahtaisi olla optimaalinen pituus? 
Tuohon ongelmaan monet törmäävät ensimmäisen pitkän liinan kanssa, kun hankkivat sen pisimmän tai toiseksi pisimmän, jotta kaikki sidonnat olisi mahdollista tehdä (niin tein itsekin). Puhun mielelläni 3,6-metrisen liinan eduista, juuri siksi että se riittää alle 170 cm pituisille kantajille PerusX-sidontaan (kts. ohje linkkisivun alalaidassa) ja sillä voi kätevästi käyttää myös perusselkäreppua, masureppua ja yliolansidontoja. Tosin 3,6-metrinen on yliolansidontoihin melko pitkä. Oletko harkinnut rengasliinaa tai kantopussia (lue lisää erilaisista liinoista)?
Mikä mahtaisi olla optimaalinen pituus yliolansidontoihin? Kaikkein lyhyin, vai vähän pidempi, joka mahdollistaisi selkärepun, (jota toivon käyttäväni paljon sitten, kun vauvani on vähän isompi), mutta onko siinä sitten enää isoa eroa pitkään liinaan verrattuna?
Ostaisin itse n. 2,5-metrisen liinan. Se soveltuu kaikkiin yliolansidontoihin. Parhaimmat selkäreppusidonnat ovat mielestäni sellaisia missä kangas menee ristiin vauvan/lapsen pepun alla, ei tarvitse pelätä että vauva luiskahtaa liinasta, ja niihin tarvitaan suht pitkä liina. Yli 4,1-metriset liinat ovat sopivimpia. ERGO tai Lifter-neliöliina ovat myös selkäkantamisessa monien mieleen.

kantamisesta, sidonnoista ja asennoista
Olen kuullut että kantoliinoissa ei voi kantaa lasta kasvot eteenpäin, mutta rintarepuissahan se on aivan mahdollista...  
Monesti puhutaan siitä että rintareput on kivoja, kun lapsia voi pitää niissä kasvot eteenpäin, mutta liinoissa ei. Rintareppujen kasvot eteenpäin -asento ei tietojeni mukaan ole lainkaan sen turvallisempaa lapsen fyysisen kehityksen kannalta kuin liinojen kasvot eteenpäin -asento jalat roikkuen. Juuri tuo että jalat roikkuvat on lapsen selkärangan kannalta ongelmallista. Pienellä lapsella ei vielä ole S-muotoista selkärankaa ja siksi se voi vahingoittua tuosta asennosta.
Mitä sitten ulkomaailman kohtaamiseen tulee niin uskoisin että kannettu lapsi kokee itsensä kaikissa sidonnoissa/asennoissa turvallisemmaksi kuin muuten kuljetettu.
Tähän liittyy monta asiaa. Puhun nyt sekä äitinä että sosiaalipsykologina/kasvatustieteilijänä. Pieni lapsi ei vielä ole oppinut suodattamaan informaatiotulvaa samalla lailla kuin vanhempi lapsi tai aikuinen. Hän opettelee tätä ja muita asioita tarkkailemalla miten rakkaat läheiset tekevät. Jos hän on lonkkasidonnassa, hän voi helposti tarkkailla samalla kantajaa ja tämän reaktioita. Jos hän on jossakin masu-masu -asennossa niin hän voi kurkistaa sivusta ja välillä levätä, piiloutua. Sama juttu selkäreppusidonnoissa. Masu-masu ja selkäreppusidonnat voi sitoa niin korkealle että vauva näkee olan yli (tämä on muuten myös hyväksi kantajan selälle). Ympäristölläkin on merkitystä. Kotona on tutut kasvot ja äänet, huoneet ja tavarat. Samoin tutussa leikkipuistossa. Onhan se selvä että vauva haluaa nähdä kun äiti kuorii perunoita tai imuroi, jos hän ei ole väsynyt. Näissä tilanteissa minusta voi aivan hyvin pitää vauvaa esim. Buddha-asennossa tai yliolanliinan kengurupussissa. Metrossa, kaupassa ja kaupungilla kannattaisi kuitenkin harkita josko se riittäisi että vauva voi nähdä kantajan olan yli, joko selkäpuolelta tai vatsapuolelta. Kirkilioniksen mukaan sitä mitä usein pidetään vauvan vilkkautena voi olla yliväsymystä, ja sen huomaa siitä että vauvan on vaikea nukahtaa illalla.
Nyt vaan tuntuu, että kotona ollessa poikani ei oikein viihdy kasvot taaksepäin vaan kurkottelee koko ajan eteenpäin ja sivuille.
Jalkojen "roikkuminen" ei ole enää niin paha asia fyysisen kehityksen kannalta siinä vaiheessa kun vauva osaa jo itse seistä. Vauvaa voi siis silloin kantaa kietaisuristisidonnassa myös kasvot eteenpäin, jos ei hallitse tai halua käyttää selkäreppusidontoja. Suosittelen muuten tiibettiläisen selkäreppusidonnan kokeilemista, se on yksinkertainen ja helppo (sopii 6 kk alkaen), ja siinä voi kantaa mukavasti myös yli 12-kiloisia lapsia. Harkitse myös ergonomista kantoreppua ERGOa selkäkantamiseen tai vaikka lonkka-sidontojen käyttöä.
Nyt kun lapseni painaa jo reilut 8kg, meille on tullut ongelma. Kietaisuristisidonnassa minulla kipeytyy ristiselkä. Ennen kantaminen ei ole tuntunut missään. Pitäisikö minun muuttaa lapsen "korkeutta"? Siis pää ylemmäs tai alemmas?
Liinailua tutkinut saksalainen ekspertti Kirkilionis suosittelee että lapsi sidotaan mahdollisimman tiukasti kantajaan kiinni, omien selkävaivojen välttämiseksi. On myös hyvä sitoa lapsi oman navan yläpuolelle. Ja kangas kannattaa kaikissa sidonnoissa levittää mahdollisimman laajalle alueelle.
Tavallista lonkkasidontaa kokeilimme, mutta se tuntui niin heppoiselta...
Tavallinen lonkkasidonta kannattaa sitoa tosi tiukalle ja melko ylös, ja pienen vauvan ollessa kyseessä kangas on hyvä vetää niskaan asti. Jos useita liinoja on käytössä voi ensimmäisen kerran pyytää avukseen toisen henkilön, jotta saa solmun sopivan tiukalle. Lonkkasidonnassa rengasliinan kiristäminen on helppoa. Tällaisen voi itsekin ommella, kunhan muistaa käyttää laadukkaita renkaita. Vaihtoehtoisesti kantopussi (esim. Maya wrap pouch) voi olla lonkalla kantamiseen teille miellyttävä valinta.

kantajan selkäongelmista ja vauvan painosta
Jaksanko kantaa pian 10-kiloista mötikkää ja kuinka pitkään?
Tuota en kokisi ongelmaksi. Liina jakaa painon niin hyvin että jos solmii liinan napakasti oman napansa yläpuolelle (esim. KietaisuX II -sidonta), niin 10-kiloisen vauvan painon tuskin tuntee. Vaikea uskoa ennen kuin on kokeillut. Selässä paino tuntuu vielä vähemmän. Itse kannan 12-kiloista mielelläni.
Yliolanliinoilla kantaminen, miten selkä ja niska jaksaa?
Yliolanliinoilla kantaminen on hyvin erilaista moniin solmittavien liinojen sidontoihin verrattuna, sillä paino tulee lähinnä toiselle olkapäälle eikä jakaudu tasaisesti. Jo puolen tunnin kantamisen jälkeen voi niska kipeytyä, jos vauva on painava. Tuokin on tietysti yksilöllistä. Amerikkalaisesta solmittavasta Baby Bundler -liinasta kiropraktikko Dr. Signy Erickson kirjoittaa näin: "As a chiropractor, I recommend the Baby Bundler (solmittava liina) because the baby's weight is symmetrically distributed, held close to your center of gravity, and best of all, the load is spread out over a large area of your shoulders and back. Furthermore, the baby's back is also well supported."
Vähentääkö kantoliinan käyttö selän rasitusta?
Kyllä, ehdottomasti, verrattuna siihen että kantaa lasta ilman liinaa.

sitä ja tätä
Mikä on kantoliinan leveys ja paino, esim. 5,2 m pituisena, eli kulkeeko liina repussa mukana helposti?
Esim. Storchenwiege-liina on pestynä n. 69 cm leveä ja painaa n. 800 g. Mahtuu reppuun taitettuna oikein hyvin. Helpoin tapa kuljettaa liinaa mukana on pitää se valmiiksi sidottuna, esim. TuplaX-sidonta sopii tähän erinomaisesti. Baby Bundler -liinan osalta vaikka KietaisuX II.
Kuinka usein kantoliinaa on pestävä? Likaantuuko se vauvan pulautuksista ja hikoontuuko minusta?
Liina likaantuu tietysti vauvan pulautuksista, mutta jos pulautuksen pyyhkii pois sideharsonkulmalla tai hieman kostutetulla pyykenkulmalla niin koko liinaa ei yleensä tarvitse pestä. Poikani on onnistunut pulauttamaan minun puserolleni joka kerta, ei siis kertaakaan liinalle. Liinan reunoja hän kuitenkin mielellään pureskelee. Hikikin "tarttuu" liinaan, liinahan on useimmiten puuvillakangasta. Toistaiseksi oma liinani ei ole haissut hielle, mutta liina on helppo pestä vaikka vaippapyykin joukossa, joten en kokisi tuota ongelmaksi.
Mitä etua vinoista päistä on?
Vinot päät näyttävät joittenkin mielestä kauniilta, kun ylimääräistä kangasta roikkuu vyötäröltä (siksi leveissä vöissäkin on yleensä vinoon leikatut päät) ja vinoja päitäkin voidaan käyttää solmuissa. Jos käytössä on tasan tarkkaan oikean pituinen liina johonkin sidontaan niin solmusta tulee todella pieni, eikä se taatusti häiritse tai paina. Vinojen päiden johdosta liina on myös usein hieman mainittua pituutta pitempi.
...vähän hirvittää tilata keltainen jos se onkin sitten erilainen kuin ajattelin...
Tämä koskee kaikkia liinoja ja niiden nettikuvia, sillä näytöissä on niin erilaiset säädöt. Muutenkin liinat ovat yleisesti ottaen luonnossa paljon kauniimpia kuin kuvissa. Ja solmittuina kauniimpia kuin tilkkuina tai levitettyinä :).

Paljon olennaisia kysymyksiä puuttuu varmasti vielä, lähetä kysymyksesi tai vaikka sekä kysymys että vastaus, niin lisäämme listaan.