Kuvitettu SANASTO aloittelevalle liinailijalle

[A-E]  [F-J]  [K-N]  [O-S]  [T-Ö]

avoin pää (rengasliina)

Rengasliinan avoimella päällä tarkoitetaan että päätä ei ole ommeltu pussiksi tai hihnaksi, vaan liina jatkuu suorakaiteen muotoisena päähän asti. Tämä helpottaa liinan molempien reunojen erillistä kiristämistä ja liinasta tulee paremmin istuva. Avointa päätä voi myös käyttää esim. lapsen rauhoittamiseen rinnalle tai sen voi kiertää renkaitten ympärille pehmusteeksi. Avopäinen rengasliina käy yleensä mainosti erikokoisille vanhemmille. Kuvassa MiM Sarong Deluxe -liina.

hihna (rengasliinan pää)

Kun rengasliinan pää on ommeltu hihnaksi se on helppo vetää renkaitten välistä, mutta reunojen erillinen kiristäminen on vaikeampaa tai jopa mahdotonta. Tällainen rengasliina kannattaa ostaa oman koon mukaan.

kantoliina

Kantoliina on kangas tai jonkin verran jalostettu kangas, jossa, tai jonka avulla vauvaa tai taaperoa kannetaan. Jättää yleensä kantajan kädet vapaiksi ja helpottaa muutenkin vauvanhoitoa olennaisesti. Kantoliinassa lapsi voi kulkea mukana, nukkua, imeä rintaa - osallistua arkeen. Kantoliina vie vähän tilaa ja sitä voidaan pitää aina mukana. Liinailusta on monenlaista kehityksellistä etua vauvalle. Käytetään yleensä n. 3 vuoden ikään asti. Kuvassa rengasliina MiM Sarong.

kantopussi

Kantopussi on muotoonommeltu kangaspussi, jonne vauva sujautetaan. Kantopussin idea on sama kuin rengasliinojen, mutta siinä ei ole minkäänlaisia solkia tms. Kantajan pää ja toinen käsi pujotetaan liinaan, eli liina asetetaan kantajan toiselle olkapäälle. Vauvaa on helpointa kantaa pussissa kehtoasennossa ja lonkka-asennossa, mutta myös muita yliolanasentoja kannattaa kokeilla. Kuvassa Brazil taskuliina.
kantotakki

Kantotakki on varta vasten vauvan kantamiseen suunniteltu. Takkeja on monenlaisia. Suosituimmassa mallissa on lasta varten tehty lisäpaneeli mikä kiinnitetään takin normaaliin vetoketjuun. Takkia voidaan käyttää myös raskausaikana ja ilman paneelia tavallisena takkina. Kantotakki helpottaa talviliinailua huomattavasti. Babyideasta voi tilata amerikkalaista Mommy and Me -takkia (kuvassa).
liinasolmu

Kantoliina kannattaa solmia merimiessolmulla. Se on pienikokoinen solmu joka ei luista. Opi tekemään liinasolmu.
missinauha

Sidontaohjeissa puhutaan joskus missinauhasta. Ilmaisulla tarkoitetaan sidonnoissa viistosti kantajan vatsa- ja selkäpuolen yli kulkevaa liinaa.
neliöliina

Neliöliinat ovat nimensä mukaisesti neliön tai suorakaiteenmuotoisia liinoja, joihin on ommeltu
kaksi tai neljä hihnaa. Liinat voivat olla lapsen kokoisia kirjailtuja neliöitä neljällä hihnalla, tai suorakaiteenmuotoisia joko vaaka- tai pystysuoraan. Viereisessä kuvassa Lifter.

nylonrengas

Kun itse ompelee rengasliinan on tärkeä käyttää kestäviä ja testattuja renkaita. Nylonrenkaat eivät kolise pesukoneessa ja painavat rintoja vähemmän kuin metallirenkaat.

pitkä liina

= solmittava tai sidottava liina

rengasliina

Rengasliina on parimetrinen 65-85 cm leveä kangaskaistale, jonka toiseen päähän on ommeltu kaksi nylon- tai metallirengasta ja toinen pää on joko ommeltu yhteen kapeaksi hihnaksi, jätetty avoimeksi tai esim. ommeltu taskuksi. Liinan reunat on yleensä vain päärmätty tai pehmustettu esim. vanulla. Renkaiden puolella liinaa on joskus muhkea olkatoppaus, toisinaan vain kevyt toppaus ja joskus pelkkä kangas. Kuvassa Vesiliina™.

ristisidonta

Ristisidonnat tai X-sidonnat ovat pitkien, solmittavien liinojen kanssa eniten käytettyjä sidontoja. Sidontoja kutsutaan tällä nimellä, koska ne kieputetaan kantajan ympärille niin että muodostavat vähintään yhden X:än. Lapsi laitetaan useimmiten hajareisin ristiin jalat sammakkoasennossa. Kuvassa amerikkalainen joustava  Baby Bundler -liina.
sidonta

Solmittavat kantoliinat kieputetaan kantajan ympärille tietyn kaavan mukaan ja lapsi sijoitetaan liinan muodostamaan pussiin tai kantajan ja liinan väliiin tietyllä tavalla. Erilaisia kieputustapoja kutsutaan sidonnoiksi. Sidontoja on kymmeniä erilaisia ja samaan sidontaan vauvan voi usein sijoittaa monin eri tavoin. Ristisidonnat lienevät suosituimpia sidontoja Euroopassa; Afrikassa ja Etelä-Amerikassa käytetään lähinnä erilaisia lonkkasidontoja lyhyillä solmittavilla liinoilla. Kuvassa australialainen joustava Hug-a-bub -liina.
sidottava liina = solmittava tai pitkä liina
smokkivyö

Suomenkielisissä sidontaohjeissa saatetaan mainita smokkivyö. Sillä tarkoitetaan sidonnoissa käytettävää liinan horisontaalista osaa, eli sitä kun liina kieputetaan vatsan yli.
solmittava liina

Solmittavasta liinasta käytetään myös nimityksiä sidottava ja pitkä liina. Solmittavat liinat ovat 2,3 - 5,4 metriä pitkiä kangaskaistaleita, 60-85 cm leveitä, materiaalina on kudottu kangas tai trikookangas. Käsin kudotuissa liinoissa päät ovat suorat ja niissä on usein hapsut. Solmittavat liinat sidotaan eri tavoin kantajan ja lapsen ympärille. Lyhyitä liinoja käytetään rengasliinojen tapaan, niin että kangas menee vain toisen olan yli. Suosituimmat sidonnat ovat kuitenkin sellaisia joissa lapsi istuu kantajan vatsa- tai selkäpuolella liinan muodostamassa X:ssä ja näihin tarvitaan vähintään 3,6-metrinen liina. Solmittavan liinan käyttöikä on pitkä, sitä voi käyttää niin kauan kuin lasta jaksaa kantaa, yleensä lapsen kolmivuotissyntymäpäivään saakka. Kuvassa Storchenwiege/Haikarankehto Anna.
X-sidonta = ristisidonta
yliolanasento

Lyhyitä solmittavia liinoja voi käyttä samalla tavalla kuin rengasliinoja. Näissä sidonnoissa liina on vain yhden olkapään varassa. Tavallisimmin yliolanasennoilla tarkoitetaan peruskehtosidontoja, masupussia, kengurupussia, lonkkasidontaa ja lonkkareppua. Kuvassa Selendang -batiikkiliina ja sidontana kengurupussi..
yliolanliina = rengasliina tai lyhyt solmittava liina

Kommentit tervetulleita sähköpostitse tai palautelomakkeella.