Vauva ja aurinko - epäsopiva pari?
Kun kesä tulee, sen mukana myös aurinkoinen sää. Miten vauva ja aurinko sopivat yhteen, vai sopivatko lainkaan? Seuraavassa joitakin suosituksia ja neuvoja.
Alle kuusi kuukautta vanhan vauvan kanssa on kaikkein parasta pysytellä päiväsaikaan varjossa. Taaperoillekin varjo on paras paikka leikeille tai piknikille. Muista vähän väliä tarkistaa että ulkona nukkuva vauva pysyy varjossa.
 • Vauva tarvitsee lämpimällä säällä nestettä enemmän kuin normaalisti. Tämä on erittäin tärkeää, sillä vauvan keho kuivuu helpommin kuin aikuisen. Parasta on imettää usein tai pulloruokituille vauvoille antaa korviketta normaalia tiuhemmalla aikataululla. Vauvalle voi myös antaa vähän vettä, mutta liiallinen veden juonti voi olla vauvalle vaaraksi.
 •  
 • Käytä vauvalla leveälieristä kesähattua. Vauvan saattaa kestää vähän aikaa tottua uuteen vaatteeseen, mutta vaiva on sen arvoista sillä oikeanlainen kesähattu suojaa vauvan herkkää ihoa hyvin auringon haitallisilta säteiltä. Leveälierinen hattu suojaa samalla silmiä, mikä sekin on tärkeää. Mikäli aurinko pääsee paistamaan suoraan silmiin, voi se aiheuttaa lumisokeutta. 
 •  
 • Pue vauvalle mahdollisimman kevyet vaatteet, vaaleat ja peittävät. Ne eivät suojaa vauvan ihoa täysin, mutta esim. kuiva valkoinen puuvillateepaita suodattaa jopa 80% auringon säteistä. Paitaa kannattaa pitää myös vedessä, sillä säteilyä riittää puoli metriä veden alle.
 •  
 • Luo uusi trendi. Käytä liinaillessa päivävarjoa. Osta rattaisiin usein lisävarusteena myytävä aurinkovarjo ja imetä varjon alla, kun istut auringossa.
 •  
 • Käykää rannalla pahimman paahteen jälkeen, ilta-aikaan. Vesi voi heijastaa jopa 85% auringon säteistä. Tämä on hyvä muistaa myös veneillessä. Valkoisella hiekallakin on suuri heijastuvuus.
 •  
 • Vältä kokonaan laittamasta aurinkovoiteita alle kuusikuisen vauvan iholle. Tähän suositukseen on muutama syy. Vauvalla on kehonsa volyymiin nähden huomattavasti enemmän ihoa kuin aikuisella, minkä vuoksi vauvat saavat voiteista suuremman "annoksen" kuin aikuiset. Kaikki aurinkovoiteet sisältävät kemikaaleja, myös lapsille tarkoitetut. Alle kaksi-kolmivuotiailla kannattaa käyttää vain voiteita joiden teho perustuu "fysikaalisiin" suodattimiin, kuten esim. sinkkiä sisältäviä aurinkovoiteita. Vauvat eivät hikoile yhtä tehokkaasti kuin aikuiset, joten myös tästä syystä heillä on suurempi riski kärsiä kuumuudesta ja "kuivua", aurinkovoiteet vähentävät vielä entisestään kehon mahdollisuutta viilentyä hikoilun avulla.
 •  
 • Käytä kesällä mahdollisimman ohuita, hengittäviä ja mieluiten luonnonkuituisia vaippoja. Vaihda vaippaa myös normaalia useammin, etteivät bakteerit ehdi muhia vaipassa. Anna vauvan myös köllötellä ilman vaippaa.
 •  
 • Kesäliinailu on mukavinta ohuen puuvillaisen kantoliinan kanssa. Kapeat trikoiset (esim. helteeseen suunniteltu Hug-a-bub) ja käsin kudotut etniset kantoliinat (esim. guatemalalainen Amazonas Antigua) ovat oivia valintoja kesäsäähän. Kannattaa myös opetella keskimittaiselle (n. 3,5- 4,1m ) liinalle sopivia sidontoja ja ainakin päiväsaikaan unohtaa kudotuilla liinoilla kietaisuristit. Käsin kudotut kantopussit (esim. Maya Wrap pouch) ja Brazil taskuliina ovat kesällä huippukäteviä. Vievät minimaalisen vähän tilaa, hengittävät loistavasti ja peittävät kehosta vähemmän kuin pitkät liinat. Kantoreppu (esim. ERGO) on monen isän mieluinen lomavaruste ja rantakassiin kannattaa pakata Vesiliina.
 •  
 • Kesäkantosuojasta on moneksi. Suojaa lasta liinassa tai -repussa kannettaessa paahtavalta auringolta, hyttysiltä ja muilta ötökoiltä, sekä toimii kivasti myös esim. turvaistuimessa tai rattaissa istuvalle tai makoilevalle vauvalle/taaperolle.
lukijoiden vinkit ja kommentit

"Tuli mieleen vielä muita positiivisia asioita sille että käy rannalla vasta illalla. Ilta-aikaan rannalla ei ole niin paljon muita ihmisiä, ja vesi on lämpimämpää, kun aurinko on koko päivän sitä lämmittänyt (tai ainakin se tuntuu siltä, kun ilma on viileämpää)." --Maija

"... mieleeni tuli tuosta vaippa-asiasta se, että muistan kuinka viime kesänä oli tukalan kuumia päiviä ja poikamme oli muutaman kuukauden ikäinen. Käytimme hänellä sideharsovaippaa ja villahousuja/villavaippakuorta. Ja yhtään ei hikoillut sen vaippasysteemin takia! Villa todella on hengittävä ja vilpoisa materiaali kesähelteilläkin, suosittelen!
Ja imetin aina varjossa ja niin usein kuin poikamme halusi rintaa."
--Elina 

"Olin viikonloppuna varsinaisen ammattini (=kosmetologi) tiimoilta koulutuksessa, ja olen täysin vakuuttunut siitä, ettei kemiallisia auringonsuoja-aineita olisi koskaan pitänyt keksiä, ne ovat erittäin toksisia ja niiden käytöstä ei ole luvattua hyötyä. Vain kasvipohjaiset suojat lapsille ja varjoon!" --Sari

Ohjeet on kirjoitettu kotihoidon tueksi, niillä ei ole tarkoitus korvata lääkärin neuvoja. Lähteenä käytetty mm. lastenlääkäri tri Robert W. Steelen suosituksia.
Lisäykset ja korjaukset tervetulleita, info@babyidea.fi.