Vauvajumppa - äidin ja vauvan iloksi
(Sillanpää, A.)
Jumppaohjeet soveltuvat lapselle, joka osaa jo kannattaa päätään ja hallita vartaloaan melko napakasti. Lapset ovat yksilöitä, joten tarkkaa ikärajaa on mahdoton sanoa, mutta keskimäärin riittävä jäntevyys saavutettaneen n. 3-4 kk iässä. Toisaalta vauva, jonka jäntevyys on tavallista vähäisempää, hyötyy jumppaamisesta, koska hän tarvitsee harjoitusta. Mikäli olet epävarma, kysy neuvolasta tai lääkäriltä, sopiiko jumppa juuri teille. Äidin kannalta on hyvä odottaa jälkitarkastusta ennen jumpan aloittamista, varsinkin jos synnytys oli epäsäännöllinen tai virtsankarkailu vaivaa.

Nämä ohjeet on tarkoitettu äidin ja vauvan yhteiseksi jumppa- ja leikkihetkeksi. Älä siis treenaa verenmaku suussa, vaan nautiskelkaa yhdessäolosta, musiikista jne. Ainakin oma tyttäreni nauttii punttina toimimisesta, mitä hurjemmat liikkeet, sen hauskempaa! Jumppahetkeksi kannattaa valita sellainen aika, kun vauva on pirteä ja kylläinen. Ihan suoraan "ruokapöydästä" ei jumppaa kannata aloittaa, varsinkaan jos vauvalla on taipumusta pulautteluun.

Kiinnitä jumpatessa huomiota liikkeiden puhtauteen, älä fuskaa! Väärin tehty liike saattaa olla haitallinen nivelille ja vähintäänkin tehoton. Aloita vähäisemmillä toistoilla, ja lisää niitä kunnon kohotessa. Alla olevat määrät ovat vain suuntaa-antavia. Ja vauvajumpassa tehot kasvavat väkisinkin kun vauva kasvaa! :) 
 1. Punnerrus: Laita vauva selälleen lattialle. Käy etunojaan hänen yläpuolelleen, polvet lattialla. Punnerra siten, että ala-asennossa kasvosi tulevat lähelle vauvan kasvoja. Toistoja esim. 3 x 10-15. Todella tehokas ja monipuolinen liike käsille ja rintalihaksille. Huom! Pidä vatsa ja peppu tiukkana ja vartalo suorana!


 2. Ylös-alas: Seiso. Ota vauvaa kainaloiden alta kiinni. Nosta suorin käsivarsin eteen ja ylös. Liike tuntuu etuolkapäissä . Toistoja 2 x 10.


 3. Pystypunnerrus: Makaa selälläsi lattialla. Ota vauva "lentokoneasentoon". Tuo lähelle rintaa ja nosta ylös. Toistoja esim. 3 x 15.


 4. Alavatsarutistus: Makaa selälläsi. Nosta jalat vatsan päälle, polvet koukussa. Ota vauva makaamaan sääriesi päälle vatsallaan, tue käsillä. Nosta peppua alustasta vain pikkuriikkisen, älä keinu. Tehokas alavatsaliike, toistoja 3 x 15.


 5. Istumaan nousu: Istu siten, että vauva istuu sylissäsi, molemmilla kasvot eteenpäin. Kellahda taaksepäin, vatsa pyöreänä. Nouse takaisin ylös. Toistoja 3 x 10.


 6. Kierrot: Seiso suorana. Ota vauva "makaamaan" syliin, siten että toinen kätesi menee vauvan kaulan ja olkapään välistä ja toinen jalkojen välistä ja kätsei ovat ristissä vauvan vatsan alla. Tue vauvan vartaloa omaasi. Kierrä sitten vyötäröstä vuorotellen oikealle ja vasemmalle, niin kauas kuin pystyt. Pidä keskivartalo tiukkana! Toistoja 3 x 25.


 7. Selkä: Seiso polvet hiukkasen koukussa, joustavina. Ota vauva syliisi rinta rintaa vasten halausasentoon. Kumarra selkä suorana eteenpäin vaakatasoon saakka ja nouse takaisin ylös. Toistoja 3 x 15. Tässä on tärkeää, että selkä pysyy suorana.


 8. Selkä II: Makaa vatsallasi, laita vauva makaamaan mahalleen leluja tutkailemaan tms. Nosta ylä- ja alavartaloa ylöspäin kaarelle. Tärkeää ei ole se, kuinka korkealle nostat, vaan se, että jännität selkää. Yritä pitää katseesi maassa, ettei selkärankaan tule liiallista jännitystä. Toistoja 3 x 15.


 9. Askelkyykky: Ota vauva halausasentoon, kuten liikkeessä 7. Astu vuorotellen toisella jalalla suoraan eteen. Taaimmainen jalka muodostaa ala-asennossa suoran kulman. Toistoja 3 x 15. Huom! Tässä on erittäin tärkeää, että jalkaterä ja polvi osoittavat samaan suuntaan. Epäpuhdas suoritus on polville todella vahingollista.


 10. Kyykky: Ota kapea haara-asento. Pidä vauva sylissä, tai jätä lattialle, jos omassa painossa on vastusta riittämiin. :o) Jousta polvista alas kyykkyyn, ja tee matalalla joustoliikettä. Polvi ja jalkaterä samaan suuntaan! Toistoja 3 x 15.


 11. Pohje: Seiso portaalla päkiöilläsi, vauva sylissä ja kantapäät tyhjän päällä. Laskeudu alaspäin, niin että pohjelihas venyy. Nouse varpaillesi ja palaa takaisin ala-asentoon. Toistoja 3 x 15.
Kaikkia liikkeitä voi soveltaa. Kevyemmäksi ne saa jättämällä vauvan lattialle. Isoja painoja ei kuitenkaan kannata pelätä, eivät ne lihakset liikaa kasva, kunhan kiinteytyvät. Muista venytellä lopuksi! Liikunnan iloa.

Lisäykset ja korjaukset tervetulleita, info@babyidea.fi.