Vauvan tukkoisen nenän hoito
Vauvat voivat kärsiä tukkoisesta nenästä, vaikka he eivät olisikaan vilustuneita. Tähän auttaa kaikkein parhaiten ilmankosteuden lisääminen. Paras ilmankosteus on n. 45-60%; hirsitaloissa voi kosteus olla vielä suurempi rakenteita vahingoittamatta, mutta esim. kerrostaloissa tuo on optimi. Ilmankosteutta voidaan lisätä keittämällä vettä ilman kantta, antamalla suihkun olla päällä vähän kauemmin kuin normaalisti, hankkimalla kotiin enemmän viherkasveja, käyttämällä ilmankostutinta tai kuivattamalla vaatteita ja/tai vaippoja sisällä.

Höyryhengitys vauvan kanssa onnistuu niin että äiti/isä ottaa vauvan syliin ja menee lakanasta "rakennetun teltan" alle kuuman veden kanssa tai kylpyhuoneeseen kuuman veden valuessa. Tämän hoidon voi uusia useita kertoja päivässä ja se on hyvin tehokas.

Jos vauva on vilustunut ja nenä tukkeutunut tästä syystä, voidaan apuna käyttää eteeristä eukalyptusöljyä. Vauvat ovat alussa hyvin herkkiä myös hajuille, joten vain yksi tippa nenäliinalle ja nenäliina esim. sängyn reunaan tai omaan taskun imetyksen ajaksi, niin hengittäminen helpottuu. 

Pilkottu sipuli käärittynä sideharsoon, sukkaan tms. on myös tehokas liman irrottaja ja hengitysteiden avaaja. Ripusta lapsen lähelle, esim. sängyn laitaan. 

Jos vauvan on tukkoisen nenän takia vaikea nukkua, niin hänen sänkynsä pääpuolta voi korottaa esim. laittamalla puhelinluettelot sängyn jalkojen alle. Jos alla on pyörät niin pyyhkeen tai pari voi taittaa sopivaksi patjan alle. Markkinoilla on myös ainakin yksi sänky, jossa on helppo korotusmekanismi. Vauvan sängyn viereen voi oikein hankalina öinä laittaa ämpärillisen tai vadin kuumaa vettä. Tähän voi vielä lisätä tipan eukalyptusöljyä paremman tehon saamiseksi.

Suolatipat (apteekista, natr. chlorid. 9 mg/ml) ovat hyväksi havaittu keino. Suolatipat pehmentävät kuivunutta nenäeritettä, jolloin nenän puhdistaminen eritteestä helpottuu. Imeväisikäisille voidaan laittaa 3-5 tippaa molempiin sieraimiin jopa 1-2 tunnin välein. Tippojen määritteleminen on minusta kuitenkin hankalaa, sillä vauvat eivät yleensä kovasti tykkää tippojen laittamisesta ja suolan maku tuntuu suussa. Yliannostus ei tosin ole vaarallista.

Kaikenlaiseen tukkoiseen nenään (kuiva huoneilma, nuha ja allergia) voidaan käyttää myös Weledan Rhinodoron nenäsuihketta. Tämän nenäsuihkeen etuja ovat se että se on täysin lisäaineeton ja sopiva myös jatkuvaan käyttöön. Suihke sisältää natriumkloridia (5 mg) niin kuin suolatipat, mutta myös kaliumkloridia (5 mg) sekä aloe veraa (5 mg). Suihke kostuttaa, puhdistaa ja hoitaa nenän limakalvoa ja sitä on helppo annostella. 

Suolatippoja tai nenäsuihketta kannattaa laittaa vähän ennen syöttöä, sillä vauvan on syödessään hengitettävä nenän kautta. Äidinmaitoa voi myös suihkuttaa varovasti vaikka lääkeruiskulla lapsen nenään.

Lastentarvikeliikkeissä myydään melko edullisia niistäjiä, joista voi olla apua, kun nenäerite muuttuu juoksevaksi. Itse putsaan vauvan nenästä tarvittaessa räkää myös pumpulitikulla, joko kuivalla tikulla tai keitettyyn veteen kostutetulla tikulla. Pumpulitikulla putsattaessa tulee olla varovainen, sillä vauva voi liikuttaa päätään hyvin äkillisesti ja tikku menee helposti vahingossa liian syvälle.

Apteekista saa ostaa Nenä-Frida -merkkistä niistäjää. Se toimii niin että äiti/isä imee letkusta, jonka "suu" laitetaan lapsen sieraimelle. Näin ei tarvitse työntää mitään nenän sisään.

Lääkäriystäväni huomautus: Nenän tukkoisuus voi olla myös rakenteellinen seikka, mutta silloin se on jatkuvaa ja usein niin vaikeaa, ettän se huomataan jo synnytyssairaalassa. (Ns. koanaaliatresia, jossa yhteys nenän ja nenänielun välillä on puutteellinen.) Lisäksi vauva voi olla allerginen.

Lisäykset ja korjaukset tervetulleita, info@babyidea.fi.