Mistä hikka johtuu?
ylimääräisiä signaaleja
Autonominen hermosto ohjaa hengitystämme ja aivojen "hengityskeskukset" lähettävät automaattisesti signaaleja pallealle ja kylkiluiden välissä oleville lihaksille, jotta hengitys sujuisi sopivalla nopeudella. Joskus aivojen "hengityskeskukset" menevät vähän sekaisin ja lähettävät ylimääräisiä signaaleja pallealle, joka sitten supistelee väärään aikaan. Tämä voi tapahtua vauvalle kohdussa vaikka hän ei vielä edes hengitä ilmaa, koska aivot ovat tämän osalta aivan aikuisen aivojen kaltaiset.

Vauvat siis voivat kärsiä hikasta jo kohdussa ja neuvolassa sanottiin että kohdussa usein hikkaavat vauvat, hikkaavat usein myös kohdun ulkopuolella. En tiedä pitääkö tämä väite yleisesti paikkansa, mutta meidän kohdalla kyllä.

Vauvoilla hikka voi olla merkki siitä että vauva tuntee olevansa hieman stressaantunut ja hän tarvitsee rauhaa.
hikasta eroon
Hikka menee useimmiten ohi itsestään, mutta voi joskus olla hyvinkin sitkeä. Siihen auttaa veden (keitetyn jos vauva on alle 3 kk) antaminen lusikalla tai muutaman minuutin imetys. 
palautetta lukijoiltamme
Meillä hikotellaan, usein. Aino hikotteli paljon kyllä jo masussa (eikä siellä kylmä ollut), mutta täällä "kylmässä pahassa maailmassa" hikka tuntuisi johtuvan juuri kylmästä ja iskee usein vaippaa vaihdettaessa tai hierottaessa. Olen laittanut hoitopöydälle kuumavesipullon, lämmittänyt pyyhkeen sekä peitellyt niitä vartalon osia joita ei paraikaa hierota, näin olemme usein säästyneet muuten jokapäiväiseltä nikottelulta. Välillä hikka iskee pulautuksen jälkeen, ja joskus varmaan vain siksi että saisi hikkatissiä ;-).
--Italiasta terveisin Katja ja Aino 8vk
Meillä hikka iskee usein silloin, kun vauva pulauttelee ja yrittää sinnikkääsi niellä pulautusta takaisin. Luulisin, että juuri silloin menevät nuo "hengityskeskuksen" viestit sekaisin ja tulee hikka. Vesi joskus auttaa, joskus ei mikään!
--Terkuin Heli ja vauveli 9 vk
Kommentit tervetulleita sähköpostitse tai palautelomakkeella.