Selkähierontasatu
Lindblom, B. 2008

Useimmat lapset pitävät hieronnasta, kuten aikuisetkin. Lasten voi joskus olla vaikea pysyä paikoillaan, kun heitä hierotaan. Leikin varjolla hieronnasta tulee erityinen aikuisen ja lapsen yhteinen hellittelytuokio. Alla hierontasadun runko ja esimerkki siitä, millainen hierontasatu voi olla. Keksi itse lisää uusia variaatioita. Ja mikään ei estä soveltamasta satuja partneriin myös...

aurinko paistaa
Olipa kerran kesä, aurinko paistoi ja lämmitti ihanasti. Sivele avoimella kämmenellä lapsen selkää ylhäältä alas. Kauniit hennot kukat, isot jykevät puut, leikkivät eläimet ja nurmikolla loikoilevat ihmiset nauttivat olostaan. "Piirrä" sormilla selkään pieniä viivoja ja palloja (kukkia), isoja viivoja ja palloja (puita), aaltoviivoja ja pyörteitä (leikkiviä eläimiä) ja vaakaviivoja ja ovaaleja (ihmisiä).
pilvet peittävät taivaan
Eräänä päivänä koko taivas peittyi suurista, raskaista pilvistä. Pilvet olivat niin suuria, että ne peittivät pian koko taivaan ja aurinko jäi piiloon.
Paina kämmenillä lapsen hartioita ja vie sen jälkeen kättä vaakatasossa yläselkää pitkin, kuten maalaisit taivasta paksulla siveltimellä.
myrsky
Kohta tuuli alkoi puhaltaa ja se yltyi yltymistään. Pian kesämaassa oli täys´ syysmyrsky. Puut huojuivat ja lehtiä sinkoili sinne tänne. Tee ensin lapsen yläselällä kevyitä pyörteitä sormillasi ja paina sitten enemmän kun tuuli yltyy. Nostele sormia ja painele sormenpäillä kevyesti koko selkää pitkin, kun lehdet lentelevät.
kissanpennut kiipeilevät
Sateen jälkeen maasta nousi usva, joka peitti kaiken näkymättömään verhoonsa. Ihmiset näkivät vain pienen kissanpennun kiipeävän ylös puuhun, toisenkin kissanpennun kiipeävän toiselle oksalle ja kolmannen, joka istahti puun latvaan, korkealle ylös ja rupesi kehräämään.
"Kävele" sormillasi lapsen selkää pitkin selkärangan vierestä yhä ylemmäksi, ensin selkärangan toista puolta ja sen jälkeen toista, ja niskaa pitkin ylös päälaelle asti. Pyöritä sormiasi lapsen hiuksissa ja hiero sormenpäillä kevyesti päänahkaa.
aurinko paistaa taas
Kissat istuivat puussa, kunnes aurinko alkoi taas lämmittää ihanasti. Sivele avoimella kämmenellä lapsen selkää ylhäältä alas. Kauniit hennot kukat puhkesivat uudestaan kukkaan, isot jykevät puut vihersivät, eläimet kirmailivat ja ihmiset riisuivat sadevaatteensa ja kävelivät ruohossa paljain jaloin.
"Piirrä" sormillasi pieniä viivoja ja palloja (kukkia), isoja viivoja ja palloja (puita), aaltoviivoja ja pyörteitä (kirmailevia eläimiä) ja pystyssa olevia ovaaleja, viivoja ja pieniä pyörylöitä (ihmisiä ja varpaita).

Satu perustuu Y. Ellnebyn kirjaan Titta vad jag kan. Natur och Kultur 2003.

Kommentit ja kokemukset tervetulleita: info@babyidea.fi . Voit myös lähettää oman hierontasatusi meille. Kaikista julkaistuista saduista lähetämme kirjoittajalle pienen lahjan.


"Villin pojan äiti" on lähettänyt runon ja kertoo: "Tämä runo käy myös hierontasaduksi ja on ehkä helpompi muistaa. Toisaalta tämä on lapsesta ehkä jännä, eikä ehkä niin paljon rauhoita kuin tuollainen toisenlainen kertomus. Mutta saattaa kiinnostaa vilkasta lasta enemmän kuin tuulet ja auringot. Lapsi on makuulla mahallaan."

unessa
Liisa nukkui, näki unta
Silitä kämmenellä rauhallisesti lapsen päätä.

yöllä satoi paljon lunta.
Taputtele kämmenellä hellästi ja rauhallisesti isoja lumihiutaleita selkään.
Hierontasatu - nukkuva lapsi
iso lumimuuri
Kinos kasvoi kasvoi pilviin asti
Painele lumihiutaleita kevyesti päähän saakka.
Liisa juoksi nopeasti.
"Juokse" yhdellä kädellä kutittamatta rauhallisesti päästä selkää pitkin alaselkään.

Palloin pyörein, pehmein, suurin
rakensi hän lumimuurin.
Vetele kämmenellä selkää poikittain tasaisin rauhallisin ottein vuoroin toisella ja vuoroin toisella kädellä kuin maalaisit kaksin käsin ylhäältä alas korkeaa muuria.

Liisa heräs' unestaan
Silitä rauhallisesti lapsen päätä.
muisti lumilinnojaan.
Pidä hetki päästä kiinni kaksin käsin.
lunta polviin asti
Hierontasatu - lumimaisema Liisa juoksi nopeasti
"Juokse" jälleen rahallisesti kutittamatta päästä selkää pitkin, nyt polvitaipeisiin asti.
lunta olikin vain polviin asti.
Edellinen "juokseminen" päättyy tässä vaihessa polvitaipeisiin. Jää lopuksi hetkeksi painamaan käsillä hellästi molempia polvitaipeita.