Kestovaippailun aakkoset

[A-E]

[F-J]

[K-N]

[O-S]

[T-Ö]

Ystävän lahjoittamat
1-2 -vuotiaan lyhytlahkeiset villavaippahousut
3 viikkoa vanhan Conradin yllä, alla kolmioksi taiteltu sideharso ja pikkarit
all-in-one -vaippa katso kaikki yhdessä -vaippa

flanelli

Flanellit ovat imukykyisempiä ja paksumpia kuin harsot, mutta eivät yhtä ilmavia. Niitä myydän monen kokoisina ja niitä voidaan käyttää pelkästään tai harsoliinojen kanssa. Harsot imevät nesteen nopeammin, joten siksi yhteiskäyttö on yleistä. Kumpikaan ei tunnu märkänä ihoa vasten miellyttävältä. Flanelli puhdistuu joidenkin tietojen mukaan huonommin kuin harsokangas, eli herkälle iholle kannattaa näistä valita harso. Flanelleja voi helposti ommella itse, jos löytää vaippakäyttöön sopivaa kangasta.

Kuvassa Ruskovillan flanelli, koko 40 x 40 cm.

fleeceä sisältävien vaippojen pesusta
Jos vaipoissa on keinokuitu-fleeceä, jonka tarkoitus on läpäistä virtsaa ja pitää vauvan pylly kuivana - älä käytä saippuaa sisältävää pesuainetta. Fleece "menee tukkoon" eikä enää läpäise nestettä, jolloin virtsa valuu vaipan lahkeesta tai jää fleecen pinnalle (vaippa tuntuu märältä). Mikäli käytössä on fleecestä tehtyjä vaippahousuja/kuoria kannattaa taas käyttää saippuaa sisältävää pesuainetta, näin housut pitävät entistä paremmin. Vinkki: Pitkälahkeiset tiukan malliset fleecevaippahousut ovat villahousujen tapaan mainio ja yksinkertainen ratkaisu kestoiluun, niitä on myös edullista ja helppoa tehdä itse.
hamput haisee
Kun hamppuimuihin on pissattu ne yleensä haisevat hieman. Mikäli haisevat vielä pesun jälkeen voit silloin tällöin pestä koneellisen ns. puhtaita vaippoja kuumassa vedessä ilman pesuainetta, mutta sen sijasta pienellä määrällä viinietikkaa. Kuivata vaippoja ulkona, aurinko vaalentaa mahdolliset tahrat ja vaipat tuoksuvat ulkokuivatuksen jälkeen yleensä raikkailta.

hahtuvahousut

Hahtuvahousut ovat kiertämättömästä hahtuvalangasta neulotut villavaippahousut. Langassa on jäljellä villarasvaa, aitoa lanoliinia. Hahtuvahousut pitävät yleensä alusta saakka kosteutta hyvin, ja niitä käytetään muovitettujen ja laminoitujen vaippahousujen sijasta. Malleja on monenlaisia. Hahtuvahousuja käytetään kosteutta imevien sisävaippojen kanssa.

Kuvassa harrastelijan neulomat hahtuvahousut.

ilmakylpy
Useimmat aikuiset eivät kestäisi olla vaatteet päällä 24h vuorokaudessa, eivätkä naiset käyttää siteitä kuukauden kaikkina päivinä. Myös vauvat nauttivat ilmakylvyistä. Ota vauvalta vaatteet pois, erityisesti vaippa, ja anna ihon hengittää. Huolehdi siitä ettei vauva palele, jos on viileää voit pukea vauvalle pelkät puuvillaiset collegehousut.. Käytä alustana vaikka lampaantaljaa tai villafleecepeittoa, sillä imevät mahdolliset vahingot. Laita ilmakylpyjen jälkeen talja tai peitto vaan tuulettumaan, pesua ei tarvita, pissi haihtuu itsestään.. Helppoa ja kätevää.

kaikki yhdessä -vaipat

Kaikki yhdessä tai all-in-one -vaipoissa kosteuden eristävä kerros on ommeltu kiinni sisävaippaan. Tällaiset vaipat ovat helppokäyttöisiä, mutta kuivuvat hitaasti. Kuivausrummussa kosteuseriste kuluu nopeammin kuin sisävaippa, joten näistä ei yleensä ole monelle lapselle. Nopeat laittaa lapselle ja päiväkoditkin yleensä kelpuuttavat tällaisia. Saattavat olla hengittämättömiä.

kosteutta eristävät vaippahousut, käytetään myös nimitystä kuorivaippa/vaippakuori

Kosteutta eristävät vaippahousut ovat esim. sideharson tai muiden sisävaippojen kanssa käytettäviä perinteisiä vaippamuoveja tai moderneja hengittäviä tarra- tai nepparikiinnitteisiä vaippahousuja. Ovat yleensä konepestäviä. Kuivuvat nopeasti, erityisesti jos ulkopuoli ei ole puuvillaa.

Kuvassa pomminvarmat Bummis SWW:t, joiden etupuolella pieni tasku. Tasku pitää pötkövaipan paremmin paikoillaan.

kuituliina, käytetään myös nimitystä hoitoliina
Riisipaperin kaltainen kertakäyttöliina, helpottaa vaipanvaihtoa ja suojaa vaippaa likaantumiselta. Heitetään pois käytön jälkeen. Ei toimi kuivaliinana. Kuituliinat ovat yleensä riisipaperia hieman paksumpia ja kestävät konepesuakin muutaman kerran, mutta on kyseenalaista miten hyvin puhdistuvat pesussa bakteriologiselta kannalta.
kuivaliina
Siirtää kosteuden pois lapsen iholta kestovaipan imukerroksiin. Kuivaliinat ovat useimmiten keinokuitua.Kuivaliina-lisäimu -yhdistelmät ovat suht yleisiä ja pysyvät tavallisesti paikoillaan paremmin kuin pelkät kuivaliinat.
lanoliini
Lanoliini on luonnollista villarasvaa, aitoa ei synteettistä. Sitä käytetään usein ihovoiteissa ihoa pehmentävien ja suojaavien ominaisuutensa vuoksi. Villavaippahousut käsitellään säännöllisesti lanoliinia sisältävällä villanhoitoaineella, näin ne säilyttävät kosteutta pitävät ominaisuutensa ja pysyvät myös paremmin antibakteerisina. Liika lanoliini ei kuitenkaan ole suositeltavaa. Villanhoitoainetta tai lanoliinia sisältävää pesunestettä voi käyttää myös muitten villatuotteiden hoidossa.
liotus
Joidenkin vaippojen hoito-ohjeissa suositellaan likaisten vaippojen liotusta. Helpompi vaihtoehto on kuitenkin kuivasäilytys ilmavassa korissa. Lyhytaikainen liotus voi olla toimiva vaihtoehto, mikäli sankoon lisää etikkaa, mutta pitemmän päälle bakteerit lisääntyvät vedessä ja tunkeutuvat vaipan kuituihin, erityisesti jos vessassa on lattialämmitys, jolloin sangon sisältö on bakteereille erittäin otollinen kasvualusta.
lisäimu

Päiväunille ja yöksi monet lisäävät vaippaan muutaman ylimääräisen imukerroksen, jotta samalla vaipalla pärjäisi pitempään. Markkinoilla on tähän tarkoitukseen soveltuvia lisäimuja, jotka asettuvat mukavasti esim. muotoonommellun vaipan sisään. Bakteriologisesta näkökulmasta vaippa kuitenkin kannattaisi yölläkin vaihtaa, jos se on märkä (koskee myös superabsorbentteja sisältävia kertakäyttövaippoja).

Kuvassa Lenyan ekovillainen monikäyttö-lisäimu. Voidaan käyttää myös esim. housumallisten villahousujen kanssa.

mustuneet villavaippahousut

Mustuneet villavaippahousut johtuvat yleensä siitä ettei imukerroksia ole lisätty lapsen kasvaessa ja pissamäärien muuttuessa yhä suuremmiksi. Vaihtoehtoisesti housuja ei ole pesty ja/tai hoidettu asianmukaisesti. Mustuneet villavaippahousut lakkaavat yleensä toimimasta optimaalisesti, kosteudenpito häviää, ja niitä on vaikea saada uudestaan toimiviksi.

muotoonommeltu vaippa

Muotoonommellulla vaipalla tarkoitetaan tavallisesti esim. tiimalasin muotoista sisävaippaa, jossa lisäksi saattaa olla keskellä enemmän kerroksia kuin siivekkeissä. Muotoonommeltua vaippaa ei tarvitse taitella, mutta se kuivuu hitaammin kuin taittovaippa.

Kuvassa vanhanmallinen Happy Nappy -vaippa.

muovinen vaippaliina

Perinteisen muovisen vaippaliinan kanssa voi käyttää taiteltuja sideharsoja, pötkövaippoja tai muita sisävaippoja. Ne kiinnitetään ruseteilla vauvan vyötärölle. Näitä käytettiin jo 60-luvulla. Halpoja ovat, eivät hengitä. Vievät hyvin vähän tilaa, joten vauvan peppu pysyy huomattavasti pienempänä kuin esim. villavaippahousujen kanssa.
nauhavaippa
Nauhavaipan avulla taitto- tai pötkövaipan saa pysymään paikoillaan esim. pitkälahkeisissa villahousuissa. Nauhavaippa on melko ohut muotoonommeltu liina, jonka keskellä on nauhat. Näitä sai ennen ostaa Suomesta, sen jälkeen oli pitkä tauko, ja nyt niitä taas maahantuodaan. Nauhikset ovat käteviä ja edullisia, mutta sotkeutuvat mielestäni ikävästi pesukoneessa vaikka tekisi nätit rusetit tai käyttäisi pesupussia.
  Viereisessä kuvasarjassa vanha saksalainen nauhavaippa puetaan isolle nallelle. Monissa ohjeissa suositellaan suorakaiteen muotoiseksi taitellun harsoliinan asettamista nauhavaipan päälle. Mielestäni on kuitenkin helpointa 1) laittaa harsoliina nauhavaipan väliin. 2) Yläreuna voidaan lisäksi taittaa tarpeen mukaan sisäänpäin. 3) Sen jälkeen takaosan reunat nostetaan vauvan sivuilta eteen. 4) Viimeiseksi vaipan etuosa nostetaan vauvan jalkojen välistä vatsan päälle. 5) Nauhat viedään taakse ja tuodaan uudestaan eteen. Rusetti tulee eteen. 6) Viimeksi puetaan kosteutta eristävät vaippahousut tai villahousut.
nepparikiinnitteiset vaippahousut
Nepparikiinnitteisiä villavaippahousuja ei markkinoilta löydy kovin montaa mallia. Kuvan housut ovat amerikkalaisia ja hyvin paksuja, rumpukuivaustakin suositellaan niille. Käteviä ja erittäin pitäviä, mutta herkälle iholle en suosittelisi.
  Muita nepparikiinnitteisiä vaippahousuja löytyy markkinoilta runsaasti. Kiinnitys voi sijaita joko vyötäröllä että vaippahousujen sivuissa. Nepparit ovat herkempiä vaurioille kuin tarrat ja hitaampia käytössä, mutta eivät tartu mihinkään pesukoneessa. Jotkut mallit toimivat myös housuvaippoina, jos ne laittaa hieman löysemmälle. Lapset eivät yleensä saa nepparillisia housuja itse riisuttua yhtä helposti kuin vastaavia tarrakiinnitteisiä ja ennemmin tai myöhemmin tulee kausi, jolloin tarrat kiinnostavat älyttömästi...
näpsy, kutsutaan myös nimellä Nappi Nippa ja kauppanimellä Snappi

Näpsy on helppokäyttöinen ja edullinen vaipan kiinnitystarvike. Vaihtoehto vaippa/turvahakaneuloille. Toimii parhaiten frotee- ja harsovaippojen kanssa. Näpsyn pienet hampaat porautuvat kankaaseen, mutta eivät vahingoita vauvaa tai sormiasi. Näpsy kuluu käytössä (kuten kuminauhat), joten älä osta käytettynä. Vaihda uuteen noin puolen vuoden välein. Venytä reippaasti ennen ensimmäistä käyttöä.

Kuvassa froteinen taittovaippa Lenya ja näpsy.

pesuaineista
Fosfaatit rehevöittävät vesistöjä. Jos et kaada pyykkivesiä luontoon/vesistöihin, vaan menevät puhdistamolle viemäriverkostoa pitkin (puhdistamoilla kyetään poistamaan yli 90% fosfaateista), fosfaatit eivät kuitenkaan ole ongelma. Joutsenmerkkituotteissakin sallitaan fosfaatteja, sillä niiden käyttö mahdollistaa muiden apuaineiden vähentämisen pesuaineessa.

Zeoliitti (savi) sen sijaan on ikävämpi, se kertyy koneeseen ja pyykkiinkin, kuivuessa pölyää ja aiheuttaa allergiaa. Näyttää likaiselta jos jää pyykkiin. Haurastuttaa puuvillakuituja.

Entsyymit ovat orgaanisia katalysaattoreita, kiihdyttävät reaktioita. Lisäävät pesutehoa pilkkomalla yhdisteitä, kuten proteiineja ja rasvoja. Edesauttavat orgaanisen lian hajoamista ja irtoamista, mutta eivät sovellu villalle ja silkille.. Joissakin lähteissä mainitaan että aiheuttavat ihoärsytystä jäädessään vaippaan. "-Sitä en tiedä vaikuttaako haitallisesti vaipoissa, jos vaippapyykin huhtelee tehokkasti ja minimoi jäämät. Eli riittävästi vettä pesukoneessa eli ei rumpua tupaten täyteen, tarvittaessa ekstrahuuhtelu vielä pesuohjelman perään on oma "reseptini".", kirjoittaa asiaa pohtinut Anne/Amauti.

Valkaisuaineita ei suositella polyuretaanilaminoiduille vaipoille tai vaippakuorille, ne pilaavat kosteussuojan, joten vaipasta menee pito. Kloorivalkaisu on vaipoille yleensä vielä haitallisempi kuin happivalkaisu, mutta laminoinoiduille vaipoille ei suositella kumpaakaan (myös ympäristövaikutusten kannalta klooria kannattaa välttää).

Vaippoja pestessä suositellaan pesuainemäärän vähentämistä puoleen tai kolmasosaan normaalista annostuksesta ettei pesuainetta kerry kuituihin (voi aiheuttaa ihoärsytystä).

pesulappu
Ulkomailla kestovaippojen kanssa myydään tavallisesti pieniä kankaisia pesulappuja, wipes. Hoitopöydällä pieni pino näitä ja suihkepullo ovat ekologinen ja vauvalle miellyttävä vaihtoehto kertakäyttöisille puhdistuspyyhkeille ja talouspaperille. Puhdistuspyyhkeet sisältävät kautta linjan erilaisia kemikaaleja, jotka on parempi pitää poissa vauvan iholta (vaikka kyseisten tuotteiden mainokset väittävät toisin). Pehmeinkin paperi taas on luonnonkuidusta tehtyyn kankaaseen verrattuna kovaa. Vauvan ihoa ei myöskään kannata jokaisen vaipan vaihdon yhteydessä pestä hanan alla, peseminen kuivattaa ihoa ja poistaa ihoa luonnollisesti suojaavan rasvakerroksen. Kankaiset pesulaput voi pestä muun vaippapyykin kanssa. Kaikin puolin suositeltava tuote, voi helposti ommella/leikellä itsekin esim. puuvillaflanellista tai harsonpaloista.

pitkälahkeiset villavaippahousut

Pitkälahkeiset villavaippahousut olivat meillä käytössä tarrakiinnitteisen flanellivaipan kanssa lähes alusta saakka, erilaisia muita kokeiluja teimme, mutta palasimme aina näihin. Pukeminen ja riisuminen on niin helppoa, sillä muita housuja ei näiden päälle enää tarvita.
prefold, käytetään myös nimitystä esitaiteltu vaippa
Tavallisimmat prefoldit ovat suorakaiteen tai neliön muotoisia ja niissä on kaksi saumaa. Vaippa taitetaan kolmeen osaan saumojen kohdalta, jolloin siitä tulee pötkövaipan mallinen. Helppokäyttöinen, mutta kuivuu hitaammin kuin neliönmuotoinen taittovaippa.
pötkövaippa

Pötkö- tai suorakaidevaippa on samankaltainen kuin t-vaippa, mutta nimensä mukaan suorakaiteen muotoinen. Harsoliinan voi myös taitella pötköksi. Pötkövaippoja on saatavissa monenkokoisina, -paksuisina ja -muotoisina ja eri materiaaleista. Niitä voidaan käyttää flanellien sijasta harsoliinojen kanssa. Parhaimpia ovat mielestäni ohuet, niitä voi laittaa sopivan monta tarpeen mukaan ja pojalle voi esim. taittaa yhden kaksin kerroin eteen ja laittaa toisen normaalisti tämän päälle tai alle.

riisipaperi, käytetään myös nimitystä kuitu- tai hoitoliina

Riisipaperi suojaa vaippaa ja helpottaa vaipanvaihtoa, sillä se on kertakäyttöinen ja voidaan useimmiten huuhdella pöntöstä alas. Riisipaperi ei ole kuivaliina, vaan tuntuu iholla märältä.

sideharso
Sideharsot lienevät useimmille tuttuja. Ovat yleensä neliskulmaisia ja kooltaan 70 x 70 cm tai 80 x 80 cm. Ovat erittäin monikäyttöisiä ja nopeasti kuivuvia, sopivat vaipoiksi, pulautusräteiksi, pyyhkeiksi, alustoiksi, uniliinoiksi jne. Äitiyspakkauksen mukana tulee muutama ja lisää voi vaikka ommella itse. Kangas on edullista. Nykyään on kuitenkin lähes mahdotonta löytää laadukasta ja paksua harsokangasta. Siksi kirpparilöydöt tai mummon vintti voivat olla kullanarvoisia. Valkaisematon kangas on yleensä imukykyisintä ja ihanan pehmeää.
  Harsoliinoja voidaan taittaa monella tavalla. Taittaminen opetetaan joissakin synnytyssairaaloissa. Yleisin tapa on kolmioksi taittaminen vauvan ollessa pieni ja myöhemmin suorakaiteeksi taittaminen. Muitakin variaatioita on.
  Jos sisävaippoina käyttää pelkkiä harsoliinoja, niitä tarvitaan 20-30 kpl.
  Kuvasarjassa näytetään miten harsoliina taitetaan kolmiovaipaksi. Pesun ja narukuivauksen jälkeen harsoliinasta yleensä tulee hieman vino, mutta se ei haittaa käyttöä.

1) Levitä harsoliina esim. sängylle.
2) Taita se kahtia itsesi suuntaan.
3) Vedä ylemmän osan oikeasta alakulmasta ja vie se vasempaan alakulmaan.
4) Käännä harsoliina ylösalaisin.
5) Taittele neliskulmainen osa suorakulmaksi oikealta vaipan keskelle.
6) Vaippa puetaan vauvalle suurin piirtein samalla lailla kuin nauvavaippa.Vaippahakaneulat tai tiukat pikkuhousut pitävät vaipan paikollaan.
silkkiliina
Rauhoittaa ärtyneen ihon luonnonsilkin sisältämän serisiinin ansiosta. Mikäli vauvan iho on vaippa-alueen kohdalla ärtynyt pidä sitä poikkeutena, selvitä syy ja hoida. Iho-ongelmat voivat olla erittäin kivuliaita. Ilmakylvyt ja tiheät vaipan vaihdot ovat useimmiten avuksi. Lue lisävinkkejä.
sisävaippa

Sisävaipoista käytetään myös nimitystä imut. Sisävaippoja on monenlaisia, aivan kertakäyttövaippojen näköisiä tarra- tai nepparikiinnitteisiä vaippoja, taiteltuja harsoliinoja tai froteeneliöitä, pötkövaippoja ja esitaiteltuja vaippoja.

Kuvassa koko vaippaiän sopiva flanellinen Snug-to-fit.

säilytys

Likaisten vaippojen säilytykseen sopii kaikkein parhaiten luonnonmateriaalista tehty mahdollisimman ilmava kori. Kun ilma kiertää vaipat eivät märkänäkään homehdu, eikä hajuhaittoja yleensä tule. Pissavaipat voi laittaa koriin huuhtelematta ja kakkavaipat huuhdella ja ripustaa korin reunoille pesua odottamaan. Mikäli haluaa käyttää pesupussia, pussin voi levitellä koriin valmiiksi, jolloin vaippoja ei tarvitse lainkaan koskea ennen pesua.
t-vaippa

T-vaippa on samankaltainen kuin pötkövaippa, mutta toisessä päässä on siivekkeet. Yleensä useampi kerros kangasta, flanellia tai froteeta, sisällä saattaa myös olla vanua tai mikrokuitua. Voi olla hyvinkin imukykyinen, mutta hitaasti kuivuva.
taittovaippa

Taittovaipaksi kutsutaan esim. neliönmuotoisia sisävaippoja, jotka eri tavoin taitetaan sopiviksi vaipoiksi. Kuivuvat nopeasti ja sopivat yleensä koko vaippaiän + ovat hankintahinnaltaan usein edullisia. Näitä voi myös helposti tehdä itse päärmäämällä sopivia kankaita. Tavallisimmin taittovaipat ovat flanellia, froteeta tai sideharsoa, hamppu/puuvilla ja erilaiset neulokset ovat tulossa enenevässä määrin markkinoille. Taittovaipat suljetaan tavallisimmin vaippahakaneuloilla tai Näpsyillä, mahdollista on myös käyttää pikkuhousuja tai pelkästään sopivia tarrallisia vaippahousuja/taskuvaippoja.
tarra- ja nepparikiinnitteiset sisävaipat

Tarra- ja nepparikiinnitteiset sisävaipat ovat kertakäyttövaippojen kaltaisia kangasvaippoja, kuitenkin ilman kosteudeneristävää kerrosta ja siis hengittäviä. Näitä on monenlaisia, eri materiaaleista ommeltuja. Suosituimmat materiaalit ovat frotee ja flanelli, mutta myös esim. hamppukangasta käytetään.
  Kirppareilta saattaa löytyä esim. kuvien Napikinseja/ Babykinseja ja Unimixeja, joita vuonna 2000 käytimme menestyksekkäästi. Napikins-vaipoissa on monta flanellikerrosta ja tarrakiinnitys. Tarranauhat kulkevat napinläpien kautta. Hyvin imukykyisiä, silti ohuita. Voidaan käyttää pötkövaippojen ja pienten flanellien kanssa esim. öisin. Pitävät kakan hyvin sisällään. L-koko sopii melko pienestä vauvasta aina kaksivuotiaalle asti. Kestävät monen vauvan käytön, kuminauhat tosin kuluvat, samoin napinlävet. Taitava ompelija korvaa nämä puutteet...
  Unimix-vaipoissa on kosteudeneristävä kerros, mutta ne voidaan silti luokitella sisävaipoiksi, sillä ne tarvitsevat päällensä vähintäänkin villavaippahousut. Unimixeissa on flanellikerros sekä sisä- että päällispuolella, joten neste leviää helposti myös päällispuolelle. Tarroissa ei ole taakse kiinnitys mahdollisuutta.

tarrakiinnitteiset villavaippahousut
Tarrakiinnitteiset villavaippahousut sopivat hyvin vierailuille, sillä niitten päälle mahtuu juhlavaatteetkin. Esim. hahtuvahousut ovat siihen yleensä liian paksuja. Tarrakiinnitteiset villavaippahousut ovat melko ohuita, mutta silti hyvin kosteutta imeviä ja usein jopa konepestäviä. Joissakin malleissa on tasku villaiselle lisäimulle, ilman lisäimuakin haaroissa kaksinkertainen kangas.

Kuvassa upeat saksalaiset Wolwikkelit.

taskuvaippa
Taskuvaipalla tarkoitetaan useimmiten tarrallisen tai nepparikiinnitteisen vaippahousun kaltaista housua, mutta tässä sisävaippa/imukerrokset sijoitetaan kaksinkertaisesta kankaasta ommellun vaipan kangaskerrosten väliin. Sisäpuoli usein fleeceä, tulee ihoa vasten, ja ulkopuoli laminoitua polyesteriä tai muuta keinokuitua.
vaihtoväli
Märkä vaippa on epämiellyttävän tuntuinen. Parasta on vaihtaa vaippa sen likaannuttua. Vaihtovälillä tarkoitetaan aikaa vaipanvaihtojen välillä. Monet eivät raaski vaihtaa kalliita kertakäyttövaippoja kovin usein, ja vaihtoväli voi olla useita tunteja. Lapsi tottuu painavaan vaippaan. Hygieniasyistä vaippa kannattaisi kuitenkin vaihtaa vähintään parin tunnin välein. Yhdistämällä kestovaipat ja vessahätäviestintä vaihtoväliä voidaan pidentää, kun lapsi välillä tekee tarpeensa esim. lavuaariin tai sylipottaan. Puhdas vaippa on ihmisoikeus.
vaippamäärä
Aloittelijan tavallisimpia kysymyksiä on "Kuinka monta?". Alussa vaipanvaihtoja tulee vuorokaudessa paljon, mutta esim. pissan määrä on suht pieni. Jotta kestovaippailu ei tyssäsi alkuunsa kannattaa varata ainakin kolmet vaippahousut ja parikymmentä sisävaippaa. Täysin harsojen varaan ei kannata laskea, sillä harsoja tarvitaan alussa huima määrä muuhunkin: hoitopöydälle, pukluräteiksi, suihkutissien kaveriksi, imetystyynylle, turvakaukaloon...
villavaippahousut

Villavaippahousut ovat hengittäviä ja mukavia vauvalle, jopa kesähelteillä tutkitusti vilpoisampia kuin ohuemmat kertakäyttöiset tai laminoidut vaippahousut. Vähentävät lisäksi perheen pyykkimäärää melkoisesti, sillä niille riittää tuuletus, jos eivät ole saaneet kakka- tai muita tahroja. Tahrat irtoavat esim. sappisaippualla.
  Villahousut voi pestä käsin tai koneellisesti kylmässä vedessä. Lanoliinikäsittely kannattaa tehdä noin joka toisen pesun yhteydessä. Pehmeästä, joustavasta ja pitkäkuituisesta merinolampaan villasta valmistetut villavaippahousut eivät yleensä kutita herkänkään vauvan ihoa, kuten suomenlampaan villasta valmistetut tai itse vanhasta villapaidasta huovutetut villavaippahousut.

Kuvassa lyhytlahkeiset Lenyan ekovillahousut.

vuotosuojat
Joissakin vaippahousuissa on kaksinkertaiset lahkeensuut. Lahkeensuiden sisäpuolella on tavallaan toiset lahkeensuut. Nämä sopivat toisille vauvoille, toisilla taas eivät toimi lainkaan paremmin kuin vaippahousut joissa ns. vuotosuojia ei ole. Tärkeämpää on katsoa että lahkeensuut ovat nivustaipeissa eikä reiden kohdalla, sekä sisävaippa kokonaan vaippahousun sisällä.

Lisäykset ja ja kommentit tervetulleita osoitteeseen info@babyidea.fi. Tiedämme että paljon puuttuu vielä, avullanne teemme sanastosta kattavan.