Muutamia vinkkejä rengasliinassa lastaan kantaville

 • Valitse itsellesi sopivan kokoinen liina. Joissakin rengasliinoissa on useita kokovaihtoehtoja ja toiset ovat yhdenkoon liinoja. Itse asiassa yhtä kokoa "liian" suuri liina voi olla sinulle sopivampi ja helppokäyttöisempi, jos mietit liinaa jossa on yhteen ommeltu häntäpää. Kun liinan hännän voi vetää kokonaan renkaista, liinan reunoja on mahdollista kiristää erikseen.


 • Mikäli et ole kantanut lastasi liinassa hänen syntymästään asti, kannattaa ensin antaa sekä vauvan että oman vartalon tottua kantamiseen. Myöhemmin vauvaa voi kantaa liinassa vaikka koko päivän, alussa 20 minuuttia kerrallaan on sopiva aika. Jos olet kantanut vauvaasi vastasyntynestä asti, voit kantaa niin paljon kuin sinusta ja vauvastasi tuntuu mukavalta, mitään aikarajoitusta ei siis ole.

 • Kiristä liina niin tiukaksi kuin mahdollista. Kun lapsi on hyvin lähellä omaa vartaloasi, kantaminen on miellyttävämpää ja "kevyempää", lisäksi vauva tuntee olonsa turvallisemmaksi. 


 • Pyri kantamaan lasta vyötärösi tai napasi yläpuolella. Jos lapsi on liian alhaalla selkäsi voi kipeytyä. Kanna lasta niin korkealla kuin miellyttävältä tuntuu.

 • Liinan tulee mennä olkapääsi yli. Kokeile sekä topattuja että toppaamattomia liinoja. Toppaamaton asettuu yllesi kuin hanska, ja voi siksi tuntua yllättävän miellyttävältä. Toppaamattoman liinan saa myös helpommin kiristettyä sopivaksi. Toisaalta hieman topattu liina voi tuntua mukavalta, kun vauva on pieni.


 • Jos liinassasi on olkatoppaus, tarkista että se lepää olkapäälläsi, eikä niskassasi. Liina tulee pukea niin että renkaat ovat etupuolellasi ja liinan häntäpää alaspäin. 


 • Levitä liina kunnolla selkäpuolellasi, näin lapsen paino jakautuu paremmin. Katso että renkaat asettuvat kiristyksen jälkeen suurin piirtein solisluusi kohdalle.


 • Jos liinassasi on avoin häntä, voit kietoa sen renkaitten ympärille. Näin renkaat eivät paina rintojasi tai lapsesi päätä. Liinan avoimella päällä voit myös rauhoittaa lapsesi rinnalle tai suojata hänet esim. tihkusateelta.
 • Useimmat äidit kantavat lapsiaan aina samalla puolella. Pyri vaihtamaan puolta välillä. Näin vartalosi rasittuu vähemmän ja puolen vaihto tekee vauvankin keholle hyvää.


 • Mikäli vauva rupeaa itkemään kun laitat hänet liinaan, liikkuminen useimmiten auttaa. Eli kävele vaikka hetken ympyrää kotona tai mene ulos. Ulkona on niin paljon mielenkiintoista katsottavaa... Vanhempi lapsi ei yleensä viihdy kovin kauaa liinassa silloin kun kantaja istuu paikoillaan. Pieni vauva taas lähes aina viihtyy liinaan totuttuaan siinä loistavasti.

 • Tutustu liinan sidontaohjeisiin ajan kanssa ja huolella, mielellään kokemusta omaavan henkilön kanssa.


 • Mene imetystukiryhmän tapaamiseen tai ota yhteyttä liinatukihenkilöön, näin saat opastusta kädestä pitäen.


 • Lapsen varttuessa uusia asentoja kannattaa kokeilla. Myös sidontaohjeet kannattaa ottaa esille toistamiseen, sillä ohjeet saattavat "avautua" aivan toisella tavalla kun olet ehtinyt saada vähän kokemusta kantamisesta. Ohjeita voi jopa lueskella viikottain, sillä aiemmin epäonnistunut sidonta voi uudella karttuneella kokemuksella onnistua.


 • Vaikka aluksi tuntuisi siltä ettei liinassa kantamisesta tule mitään, kannattaa kuitenkin sinnikkäästi harjoitella. Jos et ole ennen pitänyt pientä vauvaa sylissä kuin hetken, tai et sitäkään, niin jo vauvan pukeminen/riisuminen ja vaipan vaihtaminen voi tuntua vaikealta. Anna itsellesi aikaa tottua vauvaan. Uskalla yrittää uudelleen vaikka vauva vähän itkisikin, ei vauva "mene rikki" ja paras paikka vauvalle on äidin/isän rinnalla.


 • Liinassa imettäminen onnistuu helposti jos ylläsi on imetyspaita.

Onnellisia liinailuhetkiä toivoo sinulle Bettina ja Piia.
Lisäykset ja kommentit tervetulleita, info@babyidea.fi.