Piian kootut kantoliinaniksit

Kantoliinaa pidetään aika yleisesti rajoittuneena keksintönä - esineenä jolla voi kantaa vain pientä vauvaa JOS sattuu käsittämään kuinka liina solmitaan. Muutenkin kantoliinaa pidetään täysin ylihinnoiteltuna välineenä jonka kuka tahansa, varsinkin jos sattuu olemaan pohjalainen, osaisi tehdä itse paremmin, vähemmässä ajassa ja monta kertaa pienemmin kustannuksin.

Kantoliinan käyttäjät tietävät totuuden. Liinassa voi kantaa mukavasti lasta tai jopa lapsia yhtä aikaa niin kauan kuin omat voimat riittävät ja lasten vuoksi vielä pidempäänkin. Liinan käyttöikä on käytännöllisesti katsoen ikuinen. Kantoliina on niin monikäyttöinen ja kätevä vehje että käyttöä löytyy vielä siinäkin vaiheessa kun lapset ovat muuttaneet omilleen ja saavat omia lapsia, jolloin kantoliinat luonnollisesti päätyvät heidän käytettävikseen. Perikunnat ympäri maailmaa tulevat kiistelemään rakkaiden kantoliinojen perimysjärjestyksestä.

Sitä odotellessa onkin hyvä laajentaa tajuntaa ja saada muutama hyvä vinkki kantoliinan käytännöllisyydestä. Ohessa muutamia jo klassikoiksi muodostuneita käyttötapoja.

Kantoliinasta saa mainion riippukeinun solmimalla sen esim. pinnasänkyyn, puun oksaan tai vastaavaan. Riippukeinussa ottaa isompikin lapsi mielellään nokoset. Sebastian keinuu oikealla ja ylhällä Conrad nukkuu.

Isommat lapset pysyvät hyvin tallessa esim. kaupungilla kun annat heille sidonnasta ylijääneet liinanpäät käteen.
Jos vahingossa lukitset itsesi parvekkeelle, tee kantoliinoista köysi jota pitkin voit Tarzan-tyyppisesti laskeutua alas. Huom! Älä yritä laskeutua yhtä kerrosta pidempää matkaa.
Kantoliinasta saa rattaisiin toimivan sisaristuimen solmimalla sen rattaiden käsikahvaan "keinuksi".
Kantoliinaa voi käyttää arkunkantajatyyliin painavien esineiden kuten arkkupakastimien, jääkaappien sekä pesukoneiden nostamiseen.

Vilkkaampikin vesseli pysyy syöttötuolissa kunhan kiepautat kantoliinan massun ympäri ja koristeellisen rusetin selkäpuolelle. Erityisen kovalle menijälle liinasta saa kolmipistevaljaita muistuttavan viritelmän. Kuvassa Jaakko odottaa ruokaa.
Hajosiko koiran talutushihna? Tuliko löytökoira vastaan? Kietaise kantoliina koiran kaulan ympärille ja pääsette kunnialla kotiin.
Tee kantoliinasta lapsen ympärille ylimääräinen smokkivyö. Syntyneessä pussissa voit kuljettaa pieniä tavaroita, kuten vaihtovaippaa, bussikorttia, tuttia yms. mukanasi, etkä tarvitse reppua tai muuta laukkua mukaasi!
Kantoliinasta voi muotoilla ostosreissulla pussukan jossa kuljettaa kotiin ne tavarat, jotka eivät mahdu kasseihin. Erinomainen esimerkiksi WC-paperi-, talouspaperi- ja vaippapakkausten kuljettamiseen selkäreppusidonnassa. Erään isän tiedetään kuljettaneen täpötäysien kassien lisäksi lonkkatuplaristisidonnassa kaksi sixpackia olutta ehjänä kotiin, eikä kuulemma tuntunut missään!

Kylmällä ilmalla kantoliina on oiva hartiahuivi. Riittää moneen kierrokseen palelevan lapsen tai äidin ympärille. Noa-Mikael lämmittelee rattaissa.

Kantoliinaa voi käyttää unikaverina lapselle, samoin peittona. Conrad nukkuu kantoliina pään alla.

Keinuminen on hauskaa, ja kantoliinakeinussa vielä hauskempaa!
Tupakoinnista pääsee helposti eroon kantamalla lasta jatkuvasti kantoliinassa. Eipä ole mahdollisuutta käryytellä!

Simahtiko pikku pyöräilijä? Kiinnitä liina fillarin ohjaustankoon ja auta vetämällä ylämäissä tai vaikka koko loppumatka. Sam vetää poikaansa mäen huipulle.

Kantoliinasta saa hyvän aurinkosuojan rattaisiin, rannalla tai vaikka veneessä kiinnittämällä se pariin tolppaan.
Kantoliinalla voi kiinnittää melkein mitä tahansa melkein mihin tahansa.
Avantoon pudonneen voi kiskoa liinalla ylös pulasta.
Avohaava? Tyrehdytä verenvuoto kantoliinalla. Tahrat lähtevät kylmässä vedessä liottamalla.
Kantoliinaa voi tarvittaessa käyttää hameena tai toogajuhliin osuessasi toogana.
Lyhyestä kantoliinasta saa kantokahvan moneen paikkaan, esim. auton turvaistuimeen. Turvaistuinta voi kantaa näin selässä kuin reppua.
Lujahermoisimmat liinailijat käyttävät liinaa kaikenlaisissa pyyhkimistä vaativissa toimissa: Lasten nenänpyyhkimiseen, pulautusten siivoamiseen ja tiedetäänpä erään äidin pyyhkineen loskakelillä auton tuulilasinkin moneen otteeseen kantoliinalla tuulilasinpesuveden loputtua korpitaipaleella.
Pinnasuojana kantoliina on vertaansa vailla.
Pitkistä liinoista saa mainion ötökkäoviverhon vaikka parvekkeen oveen. Pari liinaa vähän limittäin vierekkäin ja ötökät pysyvät poissa, toisaalta raitista ilmaan tulee koko ajan sisään, ja liikkuminen sisään ja ulos on vaivatonta! Kauniimpaa oviverhoa saa hakea..
Kantoliinaa voi käyttää pöytäliinana kotona tai puistossa piknikillä.
Oivan istuma-alustan saat kylmällä ilmalla taittelemalla kantoliinan moninkerroin esim. puistonpenkille. Yksinkertaiselle kantoliinalle mahtuu suurempikin joukko istujia.
Leveää kantoliinaa voi käyttää vaikka päiväpeittona.
Hoitajilta karanneen päiväkotiryhmän laittaa järjestykseen helposti pitkän liinan molemmin puolin. Liinasta kiinni ja parijonoon järjesty!
Kantoliinasta saa myös hyppykiikun katonrajaan imuroimisen ajaksi.
Kantoliina - lyhyt tai pitkä - on omiaan vastasyntyneen kapaloimiseen.
Unohtuivatko saunavehkeet mökkireissulla kotiin? Kantoliinasta saa erinomaisen pehmeän laudeliinan ja täyspitkällä hoitaa vaikka koko perheen kuivaksi saunan jälkeen.

Murtuiko nilkka? Iskikö palleatyrä erämaavaelluksella? Kantoliinalla voi kantaa myös aikuista. Kantoliinalla saa myös viriteltyä toimivat paarit. Piia demonstroi kantoliinaesittelyssä Mankkaalla.
Partiolaiskisassa kantoliinasta voi olla yllättävä hyöty. Reipas partiolainen tekee lautan vaativaan joenylitykseen ja sitoo sen kokoon luonnollisesti kantoliinalla. Ei tarvitse kantaa tilaavievää narukerää mukana!
Onko hääparilla jo kaikkea? Viekää lahjaksi kantoliina, hääparille jää hyvää aikaa harjoitella liinan käyttöä ennen vauvan syntymää.
Valveutunut sulhanen tietää että kantoliina on erinomainen huomenlahja morsiamelle.
Ei taaskaan mitään tekemistä? Kantoliinan avulla laitat alulle kiehtovan muumioleikin ja opastat samalla lasta maailmanhistorian pariin.

Kantoliinasta improvisoit helposti lapsillesi teltan miltei mihin ympäristöön tahansa. Tarvitset vain pari kantoliinaa ja vaikkapa pihakeinun rungon. Asettele kantoliinat rungon päälle niin että liina roikkuu tangon molemmin puolin ja kas - teltta on valmis!

Kirjahyllyyn enemmän väriä, eli kantoliinat sisustusmateriaalina. Kuva Tiinan kodista.

Nykyasunnoissa on aivan liian vähän säilytystilaa. Kiinnitä kantoliina koukuilla katonrajaan, saat ylimääräisen hyllyn tavaroiden säilytystä varten.

lisää niksejä lukijoiltamme
Liina on myös hyvä toppi/paita, varsinkin The Baby Bundler (mulla khaki) :-). Kävipä tässä yksi päivä niin, että olin olohuoneessa rintaliivit ainoastaan yllä kun neiti pulautti päälleni. No ovikello soi ja piti päästä avaamaan, ei paitaa mailla halmeilla ja ulko-ovessa ikkuna, joten ei houkuttanut mennä avaamaan puolialastomana eikä makkariin pääsyä vaivihkaa. Kietaisin liinan nopsaan ristisidontaan ja kipaisin ovelle. Siellä oli kaverini joka totesi: "Voi että sulla on upea paita, mistä olet ostanut?".
--Miia ja Innuskainen (nukkuu paraikaa riippumatossaan)
Ei taskuja, ja menossa postia hakemaan, pyykkituvalle tai pyykkinarulle? Lapsi kulkee tietenkin liinassa, mutta liina voi toimia myös avaimenperänä. Hapsuliinassa avaimen voi solmia hapsuihin, viistopäisen liinan molemmat kapeimmat päät voi työntää avaimen renkaan läpi ja solmia sitten. Toimii kaikken parhaiten jos liinaa jää niin paljon yli että se toimii myös avainnauhana, jolloin avaimia ei tarvitse irrottaa "avaimenperästä".

Kantoliina on mainio "aktivointilelu" lapselle. Erityisesti hapsulliset päät ovat mitä kiehtovinta näperreltävää, ja tietysti myös maisteltavaa. Monissa kantoliinoissahan on käytetty myrkyttömiä värejä. Syystä. ;)

Kantoliinalla voi kylässä suojata sohvan tai maton, joille lapsi jätetään, etteivät pulautukset tee kovin pahaa jälkeä. Liinat kun ovat (onneksi!) kestäviä ja pestäviä.

Kantoliinan päät toimivat käsipyyhkeenä, jos käsipyyhettä ei löydy tai ei ehdi sellaista hakemaan.

Valokuvassa liina on mainio tausta lapselle, varsinkin jos sillä pitää piilottaa jotain sotkuista tai muuten epäesteettistä! Pikkuvauvan omassa valokuvauksessa kuvaaja itse (ammattilainen) ehdotti että kuva otetaan niin että vauva on sylissäni ja alle laskostetaan liina piilottamaan minut. (Hmm, taisin itse olla silloin vähän epäesteettinen tausta, oli kiireinen aamu! :D)

Pitkästä liinasta saa mainion talutushihnan + valjaat lapselle, jonka jalat vievät nopeasti moneen suuntaan eivätkä komennot tule kuunnelluiksi.

Rengasliinaan lasta nukuttaessa avoinpäisen ylimääräisestä hännästä saa hyvän pimennysverhon lapsen kasvoille. Näin nukuttaja pystyy jatkamaan omia iltapuuhiaan, vaikka vauva olisikin valoherkkä.

Tätä ei ole testattu, mutta usein on ollut mielessä. ;) Nimittäin isomman lapsen muumiointi kantoliinalla että hän edes joskus olisi hiljaa paikallaan. Hiljaa? Hmm, liinanpäistä saisi myös suukapulan. En tietenkään tekisi näin oikeasti tai suosittele tätä kenellekään :D, mutta ehkä tämän pohtiminen hiljaa mielessään tuo viisi minuuttia lisää hermoja lapsiparusellin pyörittäjälle.


--Sanna, 2 lasta, monta liinaa ja lisää tulossa & suunnitelmissa ;)
Liinan taakse ovat piilotettu tietokone, videot, dvd ja muutama muu laite ja kasa johtoja. Eihän tuo satavarma systeemi ole, mutta harvemmin lapsemme muistaa laitteiden olemassaolon ;).

--Katri ja kannettava Eino 8 kk

Vuokrasimme mökin emmekä tienneet, että omat liinavaatteet pitää olla mukana :(. Teimme pitkästä kantoliinasta lakanan ja toisesta peiton. Hyvin meni yö, vaikka nukuimmekin verkkarit jalassa, kun oli hiukkasen viileää...
--Riina, kera kahden lapsen ja neljän liinan

Kiitokset nikseistä ystäville ja Kantoliinakanavalaisille!

Kommentit tervetulleita, Piia.
Lähetä oma niksisi tai valokuva siitä
, info@babyidea.fi.