APUA SUIHKUTISSEIHIN

Tuntuuko, että vauva meinaa tukehtua joka kerta, kun heruminen alkaa? Suihkuaako maito, kun vauva päästää irti? Onko vauvalla paljon ilmavaivoja? Imeekö vauva rauhattomasti? Pulautteleeko vauva kovin? Onko vauvan kakka vaahtomaista ja kakkaako vauva todella monta kertaa päivässä?

Syy yllä mainittuihin "oireisiin" voi olla niinkin yksinkertainen, kuin suihkutissit.

Suihkutissisyys tarkoittaa sitä, että heruminen on niin voimakasta, että maito suihkuaa paineella ulos rinnoista. Pienen vauvan on yleensä vaikea hallita maitosuihkuja, jolloin hän alkaa kakoa rinnalla ja päästää irti pahimman suihkun ajaksi. Myös "leporinta" voi herumisen käynnistyttyä alkaa valuttaa tai jopa suihkuta omia aikojaan. Sama koskee ns. vuolaita rintoja.

Mikä avuksi?

Tehokkain keino hillitä maidon suihkuamista - sekä tasoittaa maidon muodostumista kysyntää vastaavaksi - on imettää samasta rinnasta useamman kerran peräkkäin. Kun toinen rinta jää näin tyhjentymättä, välittää se rinnoille viestin siitä, että maitoa muodostuu kysyntään nähden liikaa, ja että muodostumista voi siis vähentää. Samasta rinnasta imettämisestä on muutakin hyötyä. Mitä "tyhjempi" rinta on, sitä rasvapitoisempaa maitoa se muodostaa. Jos äiti joka kerta imettää pinkeistä rinnoista, saa vauva usein enemmän ns. etumaitoa, jossa rasvapitoisuus on alempi. Tästä syystä vauvan suolistoon pääsee kerralla normaalia suurempi määrä laktoosia, joka voi aiheuttaa vauvalle ilmavaivoja - samoin kuin joillain aikuisilla tai laktoosi-intoleranssista kärsivillä. Jos vauva saa aina vain "etumaidot", hän haluaa käydä rinnalla useammin, eikä hänellä paino välttämättä nouse niin hyvin, kuin mitä se voisi nousta.

Alle kuusiviikkoinen, joka ei kakkaa suositeltavaa 2-5 kertaa päivässä, ei kasva vähintään suositeltua 170g/vkossa keskimäärin, mutta joka pissaa valtavasti, voi kärsiä ns. etumaito-syndroomasta. Tähän "hoitona" voi olla imetystapojen muuttaminen niin, että äiti imettää vauvaa useita kertoja samasta rinnasta sen sijaan, että vaihtaisi rintaa joka kerralla tai peräti imettäisi molemmat rinnat samalla syötöllä. Kannattaa muistaa myös hyvä imuote: vauva voi olla alkanut hillitä maitosuihkua itse ottamalla suppeamman otteen rinnasta. Tämä voi osaltaan myös vaikuttaa vauvan saamaan maitomäärään.

Jos ja kun äiti päätyy imettämään samasta rinnasta useamman kerran peräkkäin (kyse voi olla imetyksistä 2-12 tunnin aikana), olisi hyvä tarkkailla sitä "leporintaa". Jos siinä esiintyy kovasti pingotusta, voi oloa helpottaa lypsämällä pahimpia pois. Jos rinnan lypsää "tyhjäksi", saavat rinnat viestin, että maidon muodostamista pitää lisätä - "kaikki meni, lisää tarvitaan" :-). Tämän takia määräksi riittää n. 20-40ml rintojen tunnun mukaan. Samoin pinkeille rinnoille voi käyttää kylmähoitoa: jääkaappikylmät kaalinlehdet liiveissä helpottavat äidin oloa. Jos pingotusta ei vähennä, voi altistaa rinnat tiehyttukoksille ja sitä kautta mahdolliselle rintatulehdukselle. Kun imetystottumuksia vaihtaa, rinnat aika nopeasti tottuvat uuteen rytmiin.

Lisää vinkkejä
Ennen kuin rinnat ovat tottuneet uuteen rytmiin, voi äiti tehdä niin, että kun vauva päästää suihkuavasta rinnasta irti, äiti antaa maidon suihkuta vaikka harsoon. Ja kun suihkuaminen laantuu, äiti ottaa vauvan takaisin rinnalle. Myös imetysasentoa vaihtamalla voi suihkuamsta helpottaa. Esimerkiksi makuulla imetys auttaa monilla suihkuamiseen. Isomman vauvan voi myös ottaa masun päälle imemään ikään kuin vastavirtaan. Ihan alussa rintoja voi myös hieman tyhjentää ennen imetystä. Tällä tavoin saadaan mm. nänninpihan alue vähän pehmeämmäksi vauvan tarttua, sekä poistetaan ensin suihkuavaa maitoa.

Kun suihkuaminen alkaa helpottaa, voi tulla vaihe, jolloin vauva ei olekaan tyytyväinen herumisnopeuteen, jos on jo tottunut syömään suoraan "paloletkusta". Tällöin mikään ei estä äitiä imettämästä tarvittaessa molemmista rinnoista samalla imetyskerralla tai vaihtamasta rintaa joka syötölle. Nämä molemmat tavat sekä kiihdyttävät herumista että lisäävät maidon muodostumista herumisen tapahtuessa useammin. Kannattaa toimia tarpeen mukaan :-).