Kasvisruokavalio raskaus- ja imetysaikana
(ETM Johanna Kaipiainen 2006)
Monipuolinen kasvisruokavalio antaa hyvät eväät myös raskauden ja imetyksen aikana ja sikiö saa kaiken tarvitsemansa. Seuraavassa joitakin asiantuntijan suosituksia ja neuvoja. | ||
Kasvisruokavalioita on erilaisia ja kussakin on omat piirteensä, joihin on hyvä kiinnittää huomiota. Lakto-ovovegetarismi on yleisin kasvisyönnin muoto; siinä käytetään kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitoa ja kananmunia. Laktovegetaristi käyttää maitoa, muttei munia. Täyskasvisruoka eli vegaaniruoka ei sisällä mitään eläinkunnan tuotteita. | ||
|
||
energiaa ja proteiinia | ||
Monipuolinen ruokavalio koostuu viljatuotteista (täysjyväviljaa suosien), vihanneksista, juureksista, hedelmistä, marjoista, palkokasveista, pähkinöistä, siemenistä, sienistä sekä kasvirasvasta. Vaikkei olisi aikeissa ryhtyä kasvissyöjäksi, ruokavalion kasvisvoittoisuudesta hyötyvät niin äiti kuin vauvakin. Kun äiti nauttii imetyksen aikana runsaasti luonnollisia C-vitamiinin lähteitä (hedelmiä, marjoja ja tuoreita kasviksia) ja vähän tyydyttynyttä rasvaa, se saattaa ehkäistä allergiaa lapsella. Kuitupitoinen kasvisruoka ehkäisee ummetusta ja folaatti suojaa sikiötä. Raskauden aikana useimpien ravintoaineiden tarve kasvaa, mutta elimistö myös sopeutuu tähän tehostamalla niiden imeytymistä. Raskaana ollessa ei tarvitse syödä kahden edestä, ei kasvisruokailijankaan. Lisäenergian tarve on hyvin yksilöllistä, siihen vaikuttaa mm. fyysinen aktiivisuus. Ensimmäisinä raskauskuukausina lisäenergian tarve on pieni. Kolmen kuukauden jälkeen lisäenergiaa tarvitaan noin 1,1 MJ (262 kcal) päivässä. Esimerkiksi banaani, ruisleipä kasvimargariinin kera ja pieni lasillinen soijamaitoa sisältävät yhdessä tuon määrän energiaa. Kun paino nousee normaalisti raskauden aikana, se kertoo, että energian saanti on riittävää. Proteiinin tarve kasvaa noin 20% raskauden aikana. Palkokasvit, viljatuotteet, pähkinät ja siemenet ovat hyviä proteiinin lähteitä. Välttämättömiä aminohappoja saadaan monipuolisesti syömällä: kaikkien aminohappojen ei tarvitse olla samalla aterialla edustettuina. |
||
tärkeimmät vitamiinit ja kivennäisaineet | ||
|
||
mielitekoja ja yökköruokia | ||
Elimistö ei ole tyhmä kone, joten sitä kannattaa kuunnella – ellei se nyt tunnu koko ajan vaativan tönkkösuolaisia oliiveja tai superrasvaista juustoa. Terveellisiin ruokiin kohdistuvat himot ovat ok. Jos joku ruoka yököttää, syö jotakin muuta. Mikään yksittäinen ruoka tai elintarvike ei kasvisruokavaliota kaada tai raskautta vaaranna, vaikka se jäisi poiskin. | ||
kun imetät, huolehdi myös itsestäsi | ||
Imetyksestä on monia etuja niin äidille kuin lapsellekin. Täysimetystä suositellaan 6 kk ikään asti ja tämän jälkeen osittaista imetystä kiinteiden lisäruokien ohella ainakin kahteen ikävuoteen asti (WHO). D-vitamiinia lukuun ottamatta äidinmaito sisältää kaikki lapsen tarvitsemat ravintoaineet. Jos imetys loppuu ennen vuoden ikää, on käytettävä soijapohjaisia, teollisia äidinmaidonkorvikkeita. Niitä suositellaan käytettäväksi kahden vuoden ikään asti. Kotitekoiset ”korvikkeet”, tavalliset soija-, riisi- tai muut kasvimaidot eivät vastaa imeväisikäisen lapsen ravinnontarvetta eikä niitä tule käyttää. Myöskään laimennettu lehmänmaito ei sovellu korvikkeeksi. Pitkä imetys voi suojata lasta mm. allergioilta. Imetys verottaa äidin ravintoaineita, joten monipuolinen ruokavalio on edelleen paikallaan. Joskus monivitamiini- ja kivennäisainekuurikin voi olla äidille tarpeen ravintoainevarastojen täydentämiseksi. |
||
lähteet ja tiedonjanoisille | ||
ADA reports. Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian diets. J Am Diet Assoc 2003; 103: 748-65. American Academy of Pediatrics, Committee on Nutrition 2003-2004. Pediatric Nutrition Handbook (5. painos), 2004. Fleischer Michaelsen K, Weaver L, Branca F, Robertson A. Feeding of infants and young children. WHO Regional Publications, European Series, No 87, WHO; 2000. Hasunen K, Kalavainen M, Keinonen H, Lagström H, Lyytikäinen A, Nurttila A ym. Lapsi, perhe ja ruoka. Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2004: 11. Hood S. Feeding your vegan infant – with confidence. A practical guide from pre-conception through to pre-school. UK: The Vegan Society 2005. Johnston PK. Vegetarian diets in pregnancy and lactation. Teoksessa Sabaté J, toim. Vegetarian Nutrition. USA: CRC press; 2001: 195-219. Kaipiainen J. Vegaaniäidit ja -lapset Suomessa, suosituksista käytäntöön (Pro gradu). Helsinki: Helsingin Yliopisto 2005. Klaper M. Pregnancy, children, and the vegan diet. USA: Gentle World Inc; 1997. Langley G. Vegan nutrition. UK: The Vegan Society; 1995. Mangels AR, Messina V. Considerations in planning vegan diets: infants. J Am Diet Assoc 2001: 101: 670-76. Messina V, Mangels AR. Considerations in planning vegan diets: children. J Am Diet Assoc 2001.101: 661-69. Stepaniak J, Melina V. Raising vegetarian children. A guide to good health and family harmony. USA: Contemporary Books; 2003. Lisätietoa suomeksi: |
||
Ohjeet on kirjoitettu kotihoidon tueksi, niillä ei ole tarkoitus korvata lääkärin neuvoja. Haluatko kysyä tai kommentoida? Kirjoita suoraan Johannalle. |