Pieni akupainantaopas
(Sandelin, T. 2003)
yleistä akupisteiden painamistavoista ja pisteiden käyttämisestä
Akupainantaa synnytyksessä käytetään sekä kivunlievitykseen että synnytyksen edistämiseeen, kuten supistusten vahvistamiseen. Paineltavat akupisteet ovat samoja kohtia kuin ne, joihin laitettaisiin akupunktioneulat. Akupunktioneuloja voi laittaa vain siihen koulutuksen saanut henkilö. Akupainantaa voi käyttää koko synnytyksen ajan alusta loppuun asti. Akupisteiden painelusta on suurempi hyöty silloin kun niillä jo aivan alussa helpotetaan synnytystä verrattuna tilanteeseen missä aloitettaisiin painelu vasta loppuvaiheessa kun kivut ovat kovat. Akupisteiden painelua kannattaa siis käyttää koko synnytyksen ajan supistusten alkamisesta istukan irtoamiseen asti.

Akupisteiden paikan tunnistamista olisi hyvä harjoitella etukäteen joko ohjeiden mukaan tai koulutetun henkilön kanssa. Osa näistä pisteistä on sellaisia, jotka voivat edesauttaa supistusten alkamista tai jopa synnytyksen käynnistymistä ja siksi niitä ei saa voimallisesti ja pitkään painella ja hieroa ennen kuin hyvin lähellä laskettua aikaa. Koska ihmiset ovat rakenteeltaan erilaisia myös pisteiden kohdat vaihtelevat jonkin verran eri henkilöillä. Synnyttävällä äidillä voi siis jo raskauden aikana testata oikean kohdan löytymistä varovasti painellen sekä silmämääräisesti etsien. Ennen synnytystä painettaessa nämä akupisteet voivat tuntua oudoilta ja epämiellyttäviltäkin. Oikea kohta tuntuu erilaiselta kuin ympäristö, joten paikantamiseen tarvitaan äidin antamaan tietoa miltä painelu tuntuu.

Synnytyksen helpottamiseksi apupisteiden painelu aloitetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kun synnytystapahtuma on alkanut. Akupisteitä painetaan peukalolla, sormella, rystysillä tai tarvittaessa kyynerpäällä. Jos on varma oikeasta kohdasta ja se selkeästi auttaa voi painelua jatkaa myös tarkoitukseen sopivalla tylpällä esineellä, kuten puulusikalla. Etenkin sormella painettaessa kannattaa käyttää apuna koko oman vartalon painoa. Kun painaminen tapahtuu myös tekijälle hyvässä asennossa ja lähtee vartalosta asti, sitä jaksaa pidempään väsymättä. Pitkäaikainen pelkällä sormella painaminen voi olla hyvin raskasta ja aiheuttaa tukihenkilölle jopa rasitusvamman.

Synnytyksessä akupisteiden painelun on tuotava helpostusta synnyttävälle äidille, joten häneltä saatu palaute on ratkaisevaa pisteiden oikeassa paikantamisessa. Toiselle ihmiselle saattaa tuoda helpotusta eri pisteet kuin toiselle, joten kannattaa käydä läpi useita akupisteitä kunnes oikea löytyy. Myös eri synnytyksen vaiheissa voivat eri pisteet (GB21, BL32, CO4, Buttock Point, Hand Points) tuoda helpotusta eri tavoin. Oikean kohdan painaminen aiheuttaa selkeitä tuntemuksia, kuten kutinaa, lämmön tunnetta, puutumista, kipua tms. Jos jokin piste ei vaikuta eli tuota havaittavaa erilaisuuden tunnetta, kannattaa yrittää paikantaa se uudelleen tai siirtyä välillä toiseen pisteeseen. Oikeat akupisteet ovat ne, jotka tuntuvat äidistä tehokkailta. On myös tärkeää että painalluksen kovuuden määrittelee synnyttävä äiti. Sopiva kovuus painalluksessa tuottaa miellyttävän tunteen. Painallus aloitetaan kevyemmin ja vähitellen siirrytään, äidin reagoinnin ja palautteen mukaan, painamaan vahvemmin.
 
synnytyksen yleispisteet – kokeilemalla löytyy sopiva(t)
Synnytyksen yleispisteet helpottavat synnytyksen etenemistä ja lieventävät kipua koko synnytyksen ajan. Vain kokeilemalla löytyy synnytyksen eri vaiheisiin sopivat pisteet. On välttämätöntä katsoa kuvista pisteiden oikeat sijainnit.

Käytetyimmät akupisteet kivunlievitykseen ovat GB 21 ja BL 32. Vaikeaan synnytykseen joka edistyy heikosti, voidaan käyttää etenkin pisteitä SP 6, CO 4, GB 21 ja BL 32.

GB 21
Missä?
Sijaitsee hartiossa. Takaa katsoen hartioiden lihasten (epäkäslihas) korkein kohta. Samassa vaakalinjassa kuin seitsemäs kaulakama C7. Nikama C7 on yleensä ensimmäinen nikama, jonka tukihenkilö pystyy selässä näkemään kun äiti painaa pään eteenpäin alas. Oikea kohta hartian lihaksissa tuntuu erityisen aralta.

Miksi?
Erittäin hyvä yleispiste läpi koko synnytyksen. Tehokas kipupiste. Käytetään edistämään kohdunsuun avautumista ja yleisesti synnytyksen etenemistä. Auttaa jos lapsivesi on mennyt, eikä synnytys silti käynnisty. Käytetään tarvittaessa jälkeisvaiheessa irrottamaan istukkaa.

Tätä pistettä ei tule käyttää raskausaikana.

Miten?

Paina alaspäin peukalolla, rystysillä tai kyynärpäällä. Välillä voi hieroa vahvoin ottein pisteen ympäristöä eli hartioita. Pisteitä voi painaa yhtäaikaa molemmista hartioista tai toista kerrallaan. Aloita painaminen varovaisemmalla otteella ja lisää voimakkuutta synnyttävän äidin palautteen mukaisesti. On mahdollista tarvittaessa, että äiti itsekin voi painaa käsin pisteitä hartioissaan.

BL 32
Missä?
Tässä on kysymys useista pisteistä rivissä, jotka sijaitsevat välittömästi pakaravaon yläpuolella, selkärangan molemmin puolin. Terävä kipu ilmaisee, että olet osunut ympäröiviin lantion luihin (suoliluu), etkä ko. akupisteeseen. Pisteet sijaitsevat lantionluiden sisäpuolella ja noin sormen leveyden verran selkärangasta.

Miksi?
Edistää synnytyksen kulkua auttaen kohdunsuun avautumisessa. Paljon käytetyt kipupisteet läpi koko synnytyksen. Tätä pistejonoa voi käyttää jo kahdesta kolmeen päivään ennen laskettua aikaa pari kertaa päivässä 10 minuuttia kerrallaan valmistelemaan synnytystä.

Näistä voi myös olla apua ennenaikaiseen ponnistamisentarpeeseen avautumisvaiheen aikana. Äiti voi tuntea ponnistamisen tarvetta, vaikka kohdunsuu ei olisi vielä rittävän auki. Silloin äiti voi käydä kontalleen asentoon, jossa kädet ja rinta painetaan alustaa vasten lantion jäädessä mahdollismman ylös kohtikattoa (polvikumarrus). Tämä asento helpottaa jo itsellään ponnistamisentarvetta, mutta samalla siinä on tukihenkilön hyvä painella rystysillään näitä pisteitä.

Miten?

Pisteitä on helppo käyttää kun synnyttävä äiti nojaa eteenpäin seinään tai muuhun tukeen tai on kontallaan sänkyä tai muuta tukea vasten. Synnytyksen alussa voidaan painaa ylimmäistä pistettä, joka kuvassa on merkitty BL32 ja synnytyksen kestäessä voidaan siirtyä pisteisiin siitä alaspäin vauvankin siirtyessä alaspäin lantiossa. Pisteet eivät välttämättä ole ihan suorassa linjassa.
 

buttock point
Missä?
Sijaitsee lantion sivulla lonkalla, lähellä lonkkaniveltä. Piste on samalla korkeudella kuin pakaravaon päättymiskohta.

Miten?

Voidaan käyttää läpi läpi koko synnytyksen. Synnytystä valmistelemaan tätä pistettä voidaan aloittaa käsittelemään kahdesta kolmeen päivään ennen laskettua aikaa.
 
hand points
Missä?
Sijaitsevat taitekohdissa, joissa sormet liittyvät kämmeneen.

Miksi?

Nämä käsipisteet ovat yleiset kipupisteet mihin tahansa kipuun. Niiden sanotaan laukaisevan endorfiinien eli kehon omien särkylääkkeiden tuotannon.


Miten?
Yksi tapa stimuloida näitä pisteitä on puristaa kampaa syvällä kämmenessä niin, että kamman selkäpuoli painaa sormien ja kämmenen taitoskohtaa. Synnytykseen kannattaa ottaa mukaa vastaava (mielellään puusta tehty vahva) esine, jota äiti voi rajujen kipujen aikana puristaa kädessään näitä pisteitä vasten. Näiden pisteiden käsittelemiseen äiti ei tarvitse tukihenkilöä

CO 4

Missä?
Sijaisee molemmissa käsissä, kämmenen sisäsivussa, peukalon hangasta sentin verran etusormeen päin.

Miksi?

Voi käyttää kipupisteenä läpi synnytyksen. Hyvä piste synnytyksen käynnistämisessä Auttaa kun supistukset ovat epäsäännöllisiä tai synnytys pitkittyy. Tehokas akupiste ponnistusvaiheessakin. Käytetään jälkeisvaiheessa irrottamaan istukka.

Tätä pistettä ei tule käyttää raskausaikana.

Miten?
Painetaan peukalolla joko molempia käsiä yhtäaikaa tai toista kättä kerrallaan vaihtaen. Äiti voi itsekin painella tätä pistettä toisen käden peukalollaan.
 
ongelmiin käytettäviä akupisteitä
SP 6

Missä?
Sijaitsee sääressä nilkan sisäsyrjää pitkin koholla olevasta luusta (sisäkehräs, malleolus) neljä äidin sormen leveyttä suoraan ylöspäin.

Miksi?
Käytetään nimenomaan supistusten vahvistamiseksi, jos synnytys ei edisty tai supistukset
ovat heikkoja. Auttaa kohdunkaulan laajenemisessa. Hyödyllinen myös kun lapsivesi on mennyt, eikä synnytys käynnisty, jolloin SP6 ja CO4 ovat tehokkaat käytettynä vuoron perään, vaihdellen puolen tunnin välein. Painelu lopetetaan kun supistukset vahvistuvat ja synnytys edistyy eli tätä pistettä ei tule käyttää synnytyksen nopeuttamiseksi. Käytetään myös jälkeisvaiheessa irrottamaan istukka. Ei käytetä kipupisteenä.

Tätä pistettä ei tule käyttää raskausaikana.

Miten?
Paina yhtä jalkaa kerrallaan noin minuutin ajan ja vaihda toinen jalka. Jatka näin vuorotellen puolisen tuntia. Oleellista ei ole katsoa asiaa kellosta, vaan tämä ohje vain viitteellinen ja tuo esille mm. sen että painelua todellankin tehdään aika kauan. Näitä pisteitä säärissä äiti ylettyy asennosta riippuen itsekin tarvittaessa painelemaan.
 
P6

Missä?
Sijaitsee keskellä käsivarren sisäpuolella, ranteen taitekohdasta kolme äidin sormen leveyttä kyynervartta ylöspäin. Piste on siinä tuntuvien jänteiden välissä.

Miksi?
Yleinen paihoinvointipiste mm. merisairauteen. Käytetään kaikenlaiseen pahoinvointiin ja oksettavaan oloon synnytyksen aikana.

Miten?
Purista pisteitä molemmista tai vain toisesta ranteesta tiukasti noin viisi minuuttia. Tätä pistettä voi painaa itsekin tai jopa laittaa siteen ja jonkin pienen esineen avulla kevyen puristuksen oikealle kohdalle (ei kirityssidettä, joka häiritsisi verenkieroa). Ei käytetä kipupisteenä


tästä artikkelista
Tekstissä esitellyt akupisteet ja niiden käyttöohjeet ovat pääasiallisesti Debra Bettsin ohjekirjasesta Natural Pain Relief Techniques for Childbirth using Acupressure: Promoting a Natural Labour and Partner Involvement (1997), lisätietoa ja englanninkielinen kirjanen ilmaiseksi imuroitavissa osoitteesta: http://home.clear.net.nz/pages/debra_betts/Introduction.html . Jos olet englanninkielen taitoinen, suosittelen että luet ohjeet suoraan sieltä. En tunne kirjoittajaa henkilökohtaisesti, mutta olen kysynyt luvan vapaan suomennoksen julkaisemiseen ja kuvien käyttöön. Olen suomentaessani muokannut tekstiä jonkinverran erilaiseen järjestykseen eikä teksti ole suora käännös. En ole saanut akupainallukseen koulutusta enkä myöskään ole kielenkääntäjä, joten näin ollen voi tulkintani olla mahdollisesti jonkun toisen tulkinnasta poikkeava.

Ota yhteyttä, kaikenlainen palaute on tervetullutta. Jos et ole saanut vastausta aiempaan kommenttiisi, kirjoittaisitko uudestaan, sillä vanha osoite ei ole toiminut.

Artikkelin ohjeiden avulla ei voida korvata lääkärin hoitoa ja Babyidea ei vastaa ohjeiden omakohtaisesta soveltamisesta.